Audis kvartet af konceptbiler vil ikke gå i serieproduktion i deres nuværende form, men efter at have fulgt mærket tæt de seneste to årtier konstaterer vi, at de ikke er langt fra virkelighedens fremtidige Audi'er. Derfor er de interessante. Kvartetten består af:
- Grandsphere Concept fra 2021- en sedan til langture med elementer til serieproduktion.
- Skysphere Concept fra 2022 - en roadster med variabel akselafstand.
- Urbansphere Concept fra 2022 - en familiebil til megabyer.
- Activesphere Concept fra 2023 - en kombination af coupé og SUV med lang rækkevidde og automatiseret kørsel på level 4.
Den fjerde og sidste konceptbil er døbt Activesphere for at signalere, at den er til dem, der gerne vil vise, at de laver andet end at sidde og æde foran en skærm.
Kan omdannes til pickup
Bilen er 498 cm og har fire døre, fire sæder og 22" fælge. Her er øget frihøjde og en feature, som vi næppe får at se i en produktionsudgave: Bilen kan med et tryk på en knap forvandles fra coupé til ladbil. Det skal gøre det nemmere at medbringe elcykler eller vand- og vintersportsudrustning, som Audi skriver.

De tre første konceptbiler i familien er fra venstre: Urbansphere til byen, Grandsphere til langture og Skysphere til sporty kørsel.
© Audi AGKan køre uden rat og pedaler
Den store nyhed er muligheden for selvkørende funktion op til level 4, hvilket vil sige, at bilen kan køre af sig selv uden at føreren har adgang til rat eller pedaler.
På veje godkendt til selvkørende biler (som ikke findes endnu) forsænkes instrumentpanel og rat samt pedaler, så de ikke er synlige. På forreste sæderække åbner der sig endnu et rum foran føreren, som går helt frem til afslutningen på bilens front – som består af glad, så passagererne har frit udsyn til vejbanen foran bilen.
Instrumentpanelet med trælameller fungerer som en kæmpe soundbar samt som intelligent ventilation i hele bredden. Når føreren vil køre selv, vipper instrumentpanel og rat tilbage.
Audi med minibar i midterkonsollen
Betjeningselementerne til ruder, klima, lyd med mere er hele tiden tilgængelige. Den høje, gennemgående midterkonsol har plads til opbevaring og en minibar – afkølet eller opvarmet.
Den øverste afdækning er transparent, og i loftet sidder der en anden konsol, som rummer fire sæt 3D-briller til et nyt mixed-reality-system, der skal kombinere den fysiske og virtuelle verden ved at vise digital info i realtid i synsfeltet.
På den måde kan føreren få vist relevante oplysninger om bilens tilstand, info fra navigation med mere, mens passagerer med brillerne kan interagere med usynlige berøringsfølsomme zoner (det vil vi godt lide prøve, inden vi anbefaler det).
Læs også: Test af de bedste elbiler på markedet.

Med selvkørende funktion er her frit udsyn til vejbanen gennem den transparente frontgrill i glas. Teknologien findes, men vejene til den gør ikke.
© Audi AG
Når føreren slår selvkørende fra ved et tryk på en knap eller med stemmen, kører rat og pedaler op fra panelet. Herefter styres bilen som en almindelig bil.
© Audi AGKonceptbilen er skabt hos Audi Design Studio i Malibu et stenkast fra kystvejen Pacific Coast Highway i Californien. Den er baseret på en ny platform (PPE) fra Audi og Porsche med 800V elsystem for effektiv lynladning og en rækkevidde på over 600 km.
Serieproducerede Audi'er
Der er ingen konkrete planer om serieproduktion, men elementer, teknik og detaljer fra konceptbilerne vil dukke op i fremtidige Audi-modeller.
Læs også: Hvor mange elbiler er der i Danmark?

Den høje Activesphere Concept er en blanding mellem en SUV og en coupé. Her er elmotor på hver aksel, en rækkevidde på over 600 km og øget frihøjde. Lakken hedder Arctic Teal.
© Audi AGAudi Activesphere Concept
Platformen hedder PPE og er udviklet i et samarbejde mellem Audi og Porsche.
Batteriet i bunden er på 100 kWh og relativt fladt, fordi det udnytter hele bilens bredde mellem akslerne.
En elmotor på hver aksel giver firehjulstræk og 442 hk/720 Nm.
For- og baghjulene er forbundet via en 5-leddet aksel, og her er luftaffjedring med adaptive støddæmpere.
Det centrale element i drivlinen på fremtidige PPE-modeller vil være 800 V-ladeteknikken med en ladeffekt på op til 270 kW ved lynopladere. Det er første gang, at denne teknik bruges sammen med PPE-platformen i mellem- og luksusklassen.
Ambitionen med PPE-teknologien er ladetider, som nærmer sig et klassisk tankstop med biler med forbrændingsmotor. Det tager ifølge Audi 10 min. at lade til 300 km kørsel.