På Formel 1 banen Circuit Of The Americas i Texas var en stor del af eliten indenfor sportsvognsracing i starten af marts samlet til første afdeling af den populære amerikanske racerserie Pirelli World Challenge.
En kører i feltet skilte sig, med sit lange lyse hår, markant ud fra mængden. Danske Christina Nielsen var som eneste pige tilmeldt feltet på 40 biler. Hvad der er uhørt indenfor andre sportsgrene er vilkårene for Christina Nielsen. Hun kæmper på lige fod med alle mændene. Og i hendes azurblå Aston Martin V12 Vantage var hun klar til at tage kampen op mod fabriksteams i et felt, der bestod af tidligere Formel 1 og Champcar kørere samt fuldtidsprofessionelle kørere, der blandt andet har vundet sejre på Le Mans som holdkammerater til Jan Magnussen. For Christina er det vilkårene i hendes jagt på at blive professionel racerkører. Hvis man vil være professionel racerkører, så skal man op imod de bedste og der er ingen serier for piger.
Lørdagens første løb havde budt på en skuffelse for Christina. Hun lå ikke helt deroppe, hvor hun ville og undervejs i det 50 minutter lange løb blev hun kørt af banen af en langsommere konkurrent, der skulle overhales med en omgang og ærgerlige point til mesterskabet gik tabt.
Søndag morgen: Det styrter ned
Søndag bød på endnu en chance, da weekendens andet løb skulle afvikles. Der er altid lidt ekstra spænding på, når en racerkører vågner på en løbsdag, men søndag morgen gav det et ekstra sug i maven, da Christina kiggede ud af hotelvinduet og så ud på et voldsomt regnvejr. Nerverne meldte sin ankomst, men Christina vidste, at hun er stærk i regnvejr. ”Regnen er altid en ekstra udfordring. Det giver lidt ekstra nervøsitet, men jeg har på det seneste opnået gode resultater i regnvejret, så jeg har det egentlig ikke helt skidt med det. Som min far altid siger - Du behøver ikke kunne lide regnvejr, du skal bare have mindre imod det end dine modstandere".

Og Christinas far, Lars Erik Nielsen, ved hvad han taler om. Han har selv kørt racerløb og er blandt andet sluttet på podiet på Le Mans to gange i GT2 klassen.
Le Mans 2008 med Lars Erik Hjulspin: Her er teknikken bag Lars' bil
Christina havde kvalificeret bilen på en 22. plads i det 40 biler store felt. Selvom de 40 GT biler i princippet kører efter samme reglement, så deltager de 19 af disse biler i en GT klasse for biler med fabriksstøtte og fuldtidsprofessionelle kørere. Christina er tilmeldt GTA klassen, hvor 21 kørere kæmper for at gøre opmærksom på sig selv. Så det er ikke alene vigtigt at få et flot resultat i GTA klassen, men kan det krydres med at slutte foran nogle af de fuldtidsprofessionelle kørere, så er det en skalp, man selvfølgelig gerne tager.
Cremen af biler indenfor GT racing var klar da starten gik. Omgivet af Lamborghini, Ferrari, Bentley, Cadillac, Porsche, Mercedes, Nissan og andre eksotiske sportsvognsmærker, var Christina også på mærkerne. Hendes startplacering svarede til en placering som nummer syv i GTA klassen, men for ambitiøse Christina var dette ikke tilfredsstillende. ”Jeg kunne ikke en gang se det grønne lys på grund af spray, da vi trillede op mod starten. Min teamchef skreg bare ”green, green, green” over radioen. Jeg kunne knap ane bilen foran mig, da vi kørte mod første sving. Men jeg kom godt afsted og fik taget et par placeringer udenom i første sving”. Banen blev værre, da regnen tog til og selvom Christina til tider fandt forholdene umulige, stoppede hun ikke sin vej frem i feltet. ”Jeg havde øjeblikke, hvor jeg tænkte "det er ikke rigtig klogt det her". Der lå så meget vand på banen, at dækkene ikke kunne stå fast og det kræver beslutsomhed, at holde speederen i bund, når man kører ned af langsiden og bilen aquaplaner i femte og sjette gear”.
Ingen gentlemen på racerbanen
Som pige i et racermiljø, kunne man måske forvente masser af gentlemen, men de er så absolut ikke at finde på racerbanen. ”Racermiljøet er hårdt. Der er ingen, der vil overhales og der vil også altid være ekstra modstand fra nogle, som ikke syntes kvinder hører til bag et rat. Men jeg prøver på, ikke at fokusere så meget på, hvad de andre tænker om, at der er en pige i feltet. Jeg vil ikke respekteres for at være kvindelig racerkører, jeg vil respekteres for at være racerkører. Derfor fokuserer jeg på de mennesker, som kan gøre en forskel i min karriere og derfor er det meget vigtigt, at arbejde med et team, der støtter mig uanset mit køn”.

Under de næsten umulige forhold fik Christina bevist overfor flere af de rutinerede kørere, at hun i den grad fortjener respekt på banen. Hun fik i et par flotte og tætte dueller blandt andet passeret de to fabriksstøttede Bentley’er, der havde succesrige amerikanske sportsvognskørere bag rattet.
For Christina er 2015-sæsonen nøje planlagt sammen med hendes far, for at forberede hende bedst muligt på en kommende karriere som professionel racerkører og mod det ultimative mål Le Mans. Sideløbende med Pirelli World Challenge, der udelukkende består af 50 minutters sprintløb der kræver aggressiv kørsel, så kører Christina også i den amerikanske langdistanceserie TUDOR, hvor både Tom Kristensen og Jan Magnussen tidligere har været mestre. I TUDOR er strategien vigtig for et godt resultat og det kræver ikke kun en hurtig kører, men også overblik og tålmodighed. Og ikke mindst samarbejde, da Christina under løbene deler sin Aston Martin med holdkammeraten, den fuldtids professionelle kører australske James Davison.
Svært at se noget som helst
Og netop James Davisons navn var det næste Christina hørte i radioen i regnvejret i Texas. ”James er lige foran dig. Kom så, pres på” var de opmuntrende kommentarer. James kører i en Nissan GT-R i Pirelli World Challenge og der var ingen tvivl om, at det for Christina og TRG teamet ville være en flot præstation at komme forbi James. Men sigtbarheden inde bag rattet i den engelske Aston Martin sportsvogn var yderligere forringet.
”Generelt var det næsten umuligt at se noget af banen. Sidevinduerne var så duggede, at man ikke kunne se ud af dem, så det var også udelukket, at bruge sidespejlene, hvilket gjorde kampene ude på banen endnu mere nervepirrende. Men jeg kom på siden af James på langsiden og fik ham op ad bakken mod sving et. Under løbet er der ikke tid til at juble over en overhaling, da det straks gælder om at fokusere på at åbne et hul og tænke på næste konkurrent, man vil indhente. Men glæden rammer virkelig en, når man får målflaget og kører over målstregen”.
Og da Christina fik målflaget efter de 50 minutters kørsel var der ekstra meget at juble over. Hun havde passeret endnu en konkurrent og havde kørt sig op på tredjepladsen i GTA klassen, en trettende plads generelt og som bedste Aston Martin kører. ”Teamet kom på radioen og var ellevilde. Det er det fedeste, at tage målflaget og få forløsning for al den spænding og adrenalin. Jeg var så glad og teamet havde så mange rosende ord for min indsats. De blev ved med at gøre mig opmærksom på, hvilke stærke kørere og teams vi havde slået i regnvejret”.

For Christina var podiepladsen ved åbningsløbet en kæmpe forløsning. Da hun fik overrakt sin pokal på podiet med det jublende team nedenfor, var glæden overvældende. ”Det var så fedt. Vi vidste godt, at Pirelli World Challenge nok ville blive den stærkeste GT serie i verden, men konkurrencen var endnu stærkere end forventet. Så at slutte på podiet var bare så dejligt og giver godt med gå-på-mod til mig selv og teamet til resten af sæsonen”.
Hvis Christina kan holde fast i den stærke præstation, så vil det ikke være umuligt, at hun indenfor et år eller to bliver første danske pige, der deltager i det klassiske 24 timers løb på Le Mans. ”Lige nøjagtig i det tilfælde, vil det ikke gøre noget at være pige i racermiljøet. Det vil være helt fantastisk, at være første danske pige på Le Mans - men jeg skal være der, fordi mit talent berettiger mig til at være der og ikke fordi jeg er pige”.
