Ny luksus-elbil tager kampen op med Audi og BMW

Endnu et kinesisk elbilmærke sigter mod Danmark. Voyah hedder mærket, der vil tage kampen op med store luksus-elbiler som BMW iX.

30. november 2022 af Mikkel Thomsager

Voyah er navnet på endnu et kinesisk bilmærke, der er på vej til Danmark. Har du ikke hørt om mærket, er du tilgivet, for det blev skabt i 2020, men mærket har to modeller på programmet, og den første, Voyah Free, kommer til Danmark næste år. Den danske service-organisation er under opbygning.

Voyah Free er en stor luksus-SUV, der sigter direkte mod BMW iX og Audi e-tron. Den findes faktisk både som elbil og som opladningshybrid i en særlig tur-forlængerudgave, men kun elbilen kommer til Danmark.

Kæmpe bilproducent står bag

Voyah Free på 483 hk og går fra 0-100 km/t på 4,4 sekunder. Batteripakken er på 106 kWh, hvilket giver en rækkevidde på 500 km. Ladekapaciteten er på beskedne 125 kW maksimalt.

I Norge er en topudstyret Voyah Free er prissat direkte over for BMW iX i basisudgaven, som starter ved 685.000 kr. i Danmark. Så det er ikke usandsynligt, at Voyah Free, som kun bliver tilgængelig i Danmark med topudstyr, kommer til at koste omkring 700.000 kr. 

Hvis det lyder som tvivlsomt transportmiddel, så er det værd at kende mærkets baggrund. Bag mærket står nemlig Donfeng-koncernen, som alene i 2021 producerede mere end 3,2 mio. biler.

Læs også: Test og gennemgang af ny Audi Q8 e-Tron.

Dansk servicepartner på plads

Dongfeng står bag en stribe forskellige mærker, herunder Voyah, men hovedparten af Dongfeng's produktion består faktisk af biler og fabrikker lavet sammen med Nissan, Honda og Peugeot/Citroën, og Dongfeng har hidtil kun haft en lille eksport af egne biler.

Voyah sigter nu mod Europa og starter i Norge, hvor Voyah har lavet aftale med Sulland-koncernen, som er en af Norges største bilforhandlere, med 38 forhandlere af ti forskellige mærker over hele Norge.

Læs også: Elbiler i 2023.

Men koncernen skal ikke selv stå for service af Voyah-mærket. Den opgave er lagt over til Meko-koncernen, som er en skandinavisk autogrosist, der også ejer den store danske autogrossist FTZ, og herfra bekræfter man, at FTZ skal forestå service af Voyah i Danmark.

Meko - og dermed FTZ - har lavet en lignende aftale med Fisker.

Læs også: Her er den nye BMW i5.

De første 500 biler i Norge

De første 500 biler lander i Norge i november, og derefter følger Sverige, Holland og Danmark i 2023. Hvornår i 2023 og hvordan aftalen rulles ud i Danmark, er dog endnu uklart. 

Det norske elbilmedie elb24.no. har testet Voyah Free. Du kan læse deres test her.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...