Mød Concept #1
Mercedes' mærkelige efternøler-fabrikant, Smart, gør klar til en ny era inden for kompakte biler ved at fremvise et koncept - der dog fylder mere end nogen anden bil fra den tyske mikrobil-fabrikant. Konceptbilen hedder på såresimpel vis 'Concept #1', og er i stadet før produktion - altså et stadie, hvor Smart kan udforske og fremvise de kerneprincipper, som produktionsbilen skal efterleve. Netop denne bil skal altså ikke i produktion, men det skal en lignende bil.
Smart blev i 2019 delt ligeligt mellem Mercedes-Benz og det kinesiske Geely, der blandt andet er den nutidige ejer af Lotus og Volvo. Siden dengang har mærket fokuseret på eldrift, og Concept #1 skal ses som en slags kulminering af denne optakt: Concept #1 er efter sigende en del af en større offensiv fra Smart.

Er Concept #1 en konkurrent til ID.3?
Den nye konceptbil skal ikke ødelægge Smart's nyfundne, grønne 'track-record', og bliver således også batteridrevet og elektrisk. Præcis hvilken teknik den kører på vides ikke, men formentligt har det bund hos enten Geely-ejede Polestar eller Mercedes, der også fremviste nogle elbiler til IAA i München. Der er dog også mulighed for, at Smart selv udvikler en platform, der kan bruges til de fremtidige biler.
Concept #1 er med en længde på knap 4,3 meter en smule længere end eksempelvis en ny VW ID.3. Her er maksimalt fokus på plads i kabinen, så hjulene er rykket helt ud i hvert hjørne - det giver en akselafstand på 2.750 mm, hvilket er bare 15 mm kortere end hos ID.3. Concept #1 ser dog ud til at være mere luksuriøst anlagt end ID.3 - Smart vil have dig til at lægge mærke til det store glastag, de funky LED-lys i kabinen og den store skærm i centerkonsollen.

Hvornår får vi den at se?
Touchskærmen måler 12,8", den skal fungere med en 3D-effekt, og den vil styres af en form for globus i centerkonsollen. Et sæt 21" fælge vil angiveligt være på produktionsbilen, der ifølge Smart skal være så dynamisk at køre som muligt. Den bagerste sæderække skal også have et sæde ekstra. Udefra får vi nogle LED-strimler og noget lysstyring, der skal have en pulserende effekt, der justerer til den musik, der spilles. Ja, vi venter også på et opkald fra 2004.
Det lyder vildt, og hvorvidt Smart vil smide alt det ovenstående gejl med i produktionsbilen eller ikke, får vi snart svar på. Bilen skal nemlig i produktion allerede i 2022 til det kinesiske marked, og kursen er også sat mod Europa en gang derefter..

En stor Smart? Må man det?!
Allerede da det tyske mærke Smart i 1990'erne fremviste deres første koncept, var det anderledes. En designer fra urfabrikanten Swatch arbejdede sammen med to fra Mercedes, og resultatet skulle døbes Swatch Mercedes ART - altså, SMART. Dengang var afsættet at lave en kompakt bybil, lidt i stil med den Mercedes A-klasse, som holdet tidligere satte skub i - bare mindre.
Men som alt andet i livet, så blev Smart-bilen også voksen. Først i 2003, hvor holdet udgav den forlængede Smart Roadster, og siden i 2004, hvor Smart Forfour udkom. Ingen af disse var nogen særlig stor succes: En Smart med mere end to sæder blev først for alvor populær i 2014, da den nuværende generation af Forfour udkom parallelt med Renault Twingo. Altså, stadig ikke gigantisk, men langt større end det originale afsæt. For at opsummere, så overgår det nye koncept altså selv den største Forfour med omkring en halv meter.