Baic bj80 kinesiske Mercedes G-klasse
Baic BJ80

Kinesisk Frankenstein er en blanding af Mercedes, Jeep, Land Rover - og nu Ford

En god blanding af Jeep, Land Rover, Mercedes G-klasse og nu Ford, så får du den kinesiske BAIC BJ80. BAIC er i den absolutte top, når det kommer til at kopiere og de har tidligere været åbne omkring det.

2. november 2021 af Gustav Reeh Persson

Beijing Auto Industry Company

BAIC er den typiske kinesiske bilfabrikant. De er statsejede, har joint ventures med Mercedes-Benz og Hyundai i Kina og har købt sig til europæisk teknologi. De producerer udover personbiler også militærkøretøjer til den kinesiske stat.

Deres opkøbsforsøg af europæisk teknologi startede i 2009, efter den økonomiske krise. Her forsøgte de sig med Volvo, Ford og Opel uden succes. De var ikke ude efter navnet, men deres drivliner og platforme. Det lykkes med konkursramte Saab. 

De kunne ikke få navnet "Saab", men de købte teknologien til to motorer og gearkasser samt tre platforme, der kom fra Saab 9-3 og Saab 9-5.

Få 3 numre af Bil Magasinet for bare 99 kr.! Læs mere her

Baic bj80 kinesiske Mercedes G-klasse
BAIC BJ80

BJ80's meget "originale" design

I 2012 prøvede Mercedes-Benz, der har 12% af aktierne i BAIC, at stoppe udviklingen af BJ80 af åbenlyse designmæssige årsager.  Mercedes' forsøg var dog uden held, og BJ80 blev lanceret i 2016 med gode gamle Saab-motorer på 2.3 liter med op til 250 hestekræfter. 

I BJ80's forsvar skal det nævntes, at BJ80 også låner designdetaljer fra både Jeep og Land Rover. Det gælder henholdsvis frontgrillen og forlygterne. Bilens profil og sider er dog helt og aldeles en Mercedes G-klasse. Den har endda samme størrelse som Mercedes G-Klasse. 

Mercedes-Benz prøvede igen i 2018 at stoppe BJ80, denne gang ad rettens vej, men igen forgæves. 

Baic bj80 kinesiske Mercedes G-klasse
BAIC BJ80

Den helt store nyhed i den nye model er motoren, hvor den kommer frem har vi et kvalificeret gæt på. 

Den nye BAIC BJ80 

Nu er der kommet en ny model, uden at udseendet har ændret sig. Det er tvært imod motoren der er den store nyhed. Det er ikke længere en den gammel Saab motor, der kan spores tilbage til 1981, men nu en motor der "låner" fra ... Ford Ecoboost.

Det er ikke officelt, men angiveligt er det en mindre variant af Fords 3.0 V6 Ecoboost motor brugt i Explorer, der fås i Danmark med plugin hybrid system. I Ford Explorer og Ford Aviator producerer den 250 hk, men i BJ180 nøjes den med kun 200 hk.

Baic bj80 kinesiske Mercedes G-klasse
BAIC BJ80

Prisen for hele herligheden

I Kina fås Mercedes G-klasse look-a-like for 300.000 kr. Så får du også en kinesisk premium SUV med firehjulstræk. Eneste minus er, at profitten går til at udvikle køretøjer til det kinesiske militær. Til gengæld koster en rigtig Mercedes G-klasse ca. det dobbelte.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...