Lynx Nanoq
Lynx Nanoq © bilmagasinet.dk

Ny dansk bil lanceret i København

Lynx Nanoq fik stille introduktion under COP15

14. december 2009 af Mikkel Thomsager

Det danske firma Lynx fik i sommer stor opmærksomhed omkring deres første bilprojekt, som reelt var en Opel Speedster ombygget til el, drevet af to styks 450 hestes el-motorer.

Strømmen kommer fra producentens egen, nyudviklede såkaldte lithium/polymer-batteri. Batteriet vejer mindre, yder mere og skal bruge kortere ladetid end andre kendte batteri-teknologier.

Nu er Lynx så klar med deres første familiebil, som fik en stilfærdig premiere ved klimatopmødet i København, der nærmest er ved at drukne i elbiler. Nanoq kalder Lynx bilen, der minder om en Suzuki Alto. Men den er god nok. Bilen introduceres i Danmark til april. Prisen bliver 235.000 kr. incl. 21 kW batterier med ti års garanti.

Nanoq benytter naturligvis samme batteri-teknologi som Speedsteren, men motoren er en mere forsigtig 55 hestes sag. Det er dog nok til at få bilen fra 0-100 km/t på 8,0 sekunder. Topfarten er 145 km/t og rækkevidden er op til 215 km.

Teknisk set er Nanoq en Geely Panda. Geely er en Kinas største bilproducenter, og den lille Panda-model (baglygterne har form som en pandas fodaftryk) blev introduceret på biludstillingen i Beijing i foråret 2008. Geely Panda eksporteres dog ikke til Europa (hvor navnet naturligvis tilhører Fiat), fordi benzin-motoren forurener for meget efter europæiske standarder.

Men ifølge Lynx har bilen firestjernet crashtest og fuld EU-godkendelse med elmotor, batterier og styreenhed fra Lynx, hvorfor bilen uden videre kan introduceres i Europa i el-versionen.

Lynx Nanok skal således sælges i hele Europa, men Danmark og Norge bliver de første lande, der får bilen, og det sker allerede i april, hvor Lynx forventer at levere de første biler til danske kommuner, som bliver de første kunder.

 

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.