Maxus Euniq - masser af bil for pengene
Det kinesiske mærke Maxus kom til Danmark i 2020 og leverer foreløbig en enkelt personbil: Maxus Euniq – en eldrevet, 7-personers MPV.
Euniq er proppet med udstyr, der følger med som standard: Læder på alle syv sæder, panoramasoltag og et væld af sikkerhedsudstyr. For 360.000 kr. kunne man frygte, at Maxus’en falder sammen om ørene på dig, men det er slet ikke tilfældet. Materialerne bærer præg af den lave pris, men der er ikke knirken eller andre ubehagelige lyde i kabinen, og selv om vindstøjen er bemærkelsesværdig over 110 km/t, er den ikke urimelig for en høj bil med en glasplade som tag.
Da Steen Bachmann havde den til første test i februars hårde frost, havde han store problemer med opladningen, men meldingen er, at det skulle være ordnet. Du får en garanti, der dækker 5 år/100.000 km, så der er håb, hvis du skulle opleve problemer.
Småproblemer står i kø
Da Steen Bachmann havde den til første test i februars hårde frost, havde han store problemer med opladningen, men meldingen er, at det skulle være ordnet. Du får en garanti, der dækker 5 år/100.000 km, så der er håb, hvis du skulle opleve problemer.
Euniq har andre børnesygdomme. Bagsmækken lever sit eget liv, og når den åbner, er det langsomt og helt latterligt lavt, bilens højde taget i betragtning. Det samme har vi i øvrigt set fra andre kinesiske producenter som MG og Aiways. Accelerationen er udmærket for så stor en bil, men dens traction control kommer lynhurtigt i problemer – også ved moderat acceleration på tør overflade og sommerdæk.
Til iPhone-brugere er der Apple Carplay, men Android-brugerne er henvist til en app ved navn QDLink, som absolut ikke virker – overhovedet. Der er god plads på alle tre sæderrækker også til voksne, men især forsæderne opleves hårde som en kirkebænk.
Rækkevidden er Euniq’s akilleshæl: Blot 260 km ved blandet kørsel. Til gengæld kunne vi rent faktisk opnå det tal i testen, også selv om vi viste den store Maxus flere motorveje. Det gælder langt fra alle elbiler.
Vi synes
Hvis du kan leve med småproblemer, får du enormt meget udstyr og plads til pengene.
Er du ikke abonnent? Så tjek vores aktuelle tilbud på 3 numre af det trykte magasin direkte ind af din brevsprække.
Maxus Euniq Exclusiv
- Pris: 359.900 kr.
- Årlig afgift: 660 kr.
- Ydelse: 177 hk og 310 Nm
- Topfart: 160 km/t
- 0-100 km/t: 9,5 sek.
- Rækkevidde (WLTP): 260 km
- Mål: 483/183/180 cm L/B/H
- Vægt: 1.885 kg
- Last: 466 kg
- Påhæng: 400 kg
- Bagagerum: 485-3.000 liter

Her smiler Bachmann (det holdt han op med senere samme dag, da der skulle lades), for der er god plads på 3. sæderække. Midterste sæderække kan forskydes frem og tilbage og generelt får du enormt meget bil for pengene.
© Søren JuulHvad er Maxus Euniq?
Maxus blev grundlagt i 2011 og har base i Shanghai. Det er ejet af Kinas største og verdens femte største bilproducent SAIC Motors, der i alt producerede 5,6 mio. biler i 2020.
Maxus har samme baggrund som det genopstandne MG, der også er ejet af SAIC Motors.
Maxus opstod, da det britiske varebilsmærke LDV gik konkurs i 2010 og blev købt af SAIC Motors. Deres første model var en kinesisk bygget udgave af en 3.500 kg kassevogn fra LDV, og siden har de udvidet programmet med varebiler i flere vægtklasser.
De producerer også en pickup, en SUV og så testbilen, som er en MPV.
Der er 5 år/100.000 km garanti på mærkets biler i Danmark.
Maxus Euniq blev lanceret i Kina i 2019 og markedsføres over hele verden. Den fås kun som elbil med forhjulstræk, fem døre og syv sæder.
Euniq er en stor bil med en længde på 483 cm, en bredde på 183 cm og en højde på 180 cm. Den føles også som en stor bil, når man kører den, men ikke som en varevogn med ekstra sæder og hvide plader – den føles og opleves som en stor, moderne personbil.
Hvilken drivline er der i Maxus Euniq?
Batteriet på 52 kWh er placeret i bunden, og fortil er her en elmotor, der trækker på forhjulene. Med en ydelse på 177 hk og et moment (sejtræk) på 310 Nm er her tilstrækkeligt med kræfter.
Ved igangsætning oplever man ofte, at forhjulene fedter de første meter – en uvane, vi kender fra elbiler som Kia e-Soul og Nissan Leaf. Det betyder ikke noget for komfort eller sikkerhed, og man vænner sig til det.
Ladekapaciteten på maks. 60 kW er under dagens standard, men bilen er heller ikke tænkt som andet end en familieflytter - skal du pendle meget langt, vil det være smartere med en mindre bil.
Hvor langt kan den køre på en opladning?
Rækkevidden er beskedne 260 km i WLTP-normen, hvilket skyldes en kombination af et relativt lille batteri og en høj vindmodstand.
En aktuel test for Teknisk Ukeskrift i Norge af rækkevidden i tre 7-personers elbiler i -7 grader viser, at Euniq er den, der er nærmest på en realistisk rækkevidde i forhold til, hvad bilens rækkeviddemåler lover (de øvrige testdeltagere var Mercedes EQV og Peugeot e-Expert).
Vi er dog ikke specielt imponerede over dens evne til at køre i koldt klima på trods af, at den har intelligent temperaturstyring af batteriet.
Vi testede den over 121 km på tværs af Sjælland i to graders varme. Fra start var bilen opvarmet via ladestikket, og viste 258 km på rækkeviddemåleren. Selv om jeg kørte som en gammel kælling med 80 km/t på landevej og 110 km/t på motorvejen – begge med den laaaaangsomt reagerende adaptive fartpilot slået til – stod rækkeviddemåleren på kun 89 km, da jeg ankom.
Det er ikke et afskrækkende højt forbrug, men illustrerer de problemer, elbiler generelt har med kulde og motorvejskørsel – og som de fleste eldrevne modeller ellers er kommet sig over.

Euniq ser ikke tosset ud set skråt forfra i sammenligning med hvad bilindustrien ellers byder på af 7-personers familiebiler til under en halv mio. kr. (tænk på biler som SsangYong Rodius og Dacia Lodgy).
© S. Bachmann
Elbagklap og 360-graders kamera er standard i Euniq.
© S. Bachmann