Præsident John F. Kennedy kørte Lincoln, og den var MEGA cool!

Ok, du er valgt som præsident i USA i 60'erne, og har brug for en bil, der udstråler både magt og autoritet? Der er kun én mulighed: Lincoln Continental!

24. august 2020 af Anders Richter

Mød "Bubbletop"

Specielt én bilmodel vil blive husket, når vi husker tilbage på rækken af amerikanske præsidenter, og det er selvfølgelig Lincoln Continental - Amerikas svar på en Rolls-Royce. Den allerførste Lincoln ankom til Det Hvide Hus i 1924, men den model, som blev bedst kendt, kom til i 1961. 

Da John F. Kennedy tiltrådte sit præsidentembede samme år, fik han nemlig også et nyt køretøj. Bilen var en kraftigt forlænget og modificeret Lincoln Continental Convertible. Og faktisk var Det Hvide Hus og Secret Service så glade for den, at de bestilte en mere, som skulle kunne bruges mere i det daglige - og det blev til bilen her på siden: Lincoln Continental "Bubbletop".

Kodenavnet "SS-297-X"

Bilen fik kodenavnet SS-297-X og var baseret på en standard Lincoln Continental i den åbne udgave. Ombygningen stod karrosserifirmaet Hess & Eisenhardt for. Det første, de gjorde, var at montere et tag i plexiglas. Herefter beklædte de den forreste del med sort vinyl, så der var frit udsyn til bagsædepassagererne, når bilen skulle bruges til parader. Skulle den bruges til mindre formelle opgaver, lå der dog også et vinylcover i bagi, som kunne dække det bagerste stykke af taget.

Seperat klimaanlæg til bagsædet

Bagsædet blev adskilt fra chaufføren af en skillevæg med glas i, så passagererne kunne tale frit. Der var også monteret et separat klimaanlæg til bagsædet, så de på en varm sommerdag, hvor plexiglastaget har gjort den bagerste del af vognen til en stegeovn, kunne skrue lidt ned for temperaturen. Som en sidste detalje blev den forreste del af bilen svøbt ind i sort læder, mens den bagerste del i stedet havde lyseblåt og gråt læder.

Gik på pension i 1970

SS-297-X blev brugt flittigt af John F. Kennedy samt hans kone Jacqueline indtil 1963, hvor han blev skudt, mens han blev kørt rundt i en af Det Hvide Hus' andre Lincoln'er. Nemlig en åben og lang variant der gik under navnet SS-100-X. 

Efter den tragiske begivenhed gik SS-297-X videre til Lyndon B. Johnson, som overtog præsidentposten. I 1970 var bilens karriere i Det Hvide Hus slut, hvorefter den blev doneret til Henry Ford-museet i Dearborn, Michigan. Siden har den skiftet ejere et par gange. Sidste gang da den blev solgt på auktion i 2010 for 429.000 dollars.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...