Hongqi E-HS9 er en kæmpe SUV
Den første Hongqi i Danmark hedder E-HS9, og det er en 520 cm lang kæmpe el-SUV med seks eller syv sæder. Den måler 520/220/170 cm (L/B/H).
Så den er i forvejen ikke til at overse, men fronten gør den endnu mere iøjnefaldende. Var det ikke fordi Rolls-Royce allerede havde en SUV på programmet (modellen Culinan), kunne E-HS9 let forveksles med en Rolls-Royce - uden sammenligning i øvrigt.
Men det er måske ikke helt tilfældigt. Hongqi har hyret den britiske bildesigner Giles Taylor, der var designchef hos netop Rolls-Royce fra 2012 til 2018.

Et rødt løbelys på midten af fronten lyser op, når man låser bilen op
© A. HansenKnaldtilbud på kæmpekineser
Mens Hongqi har haft succes i Norge, hvor der er solgt mere end 2.000 E-HS9, så har den imposante el-SUV ikke haft den ønskede succes i Danmark, hvor der til og med juli er registreret 20 Hongqi.
Den nye importør tager nu konsekvensen og introducerer den 8. august et decideret knaldtilbud på den store kineser.
Det sker med et leasingtilbud der lyder på 49.995 kr. i førstegangsydelse og 4.495 kr. i månedlig ydelse, for en 7-sædet basis-model i en toårig periode med 15.000 km om året.
Set i forhold til bilens annoncerede nyvognspris er det prisreduktion på op imod en tredjedel.

Stregerne på C-stolpen angiver, hvor meget strøm der er på batteriet, når bilen lader
© A. HansenStor batteri og stort forbrug
Den store kinesiske SUV er en to-motorers, firehjulstrukket el-bil med en batteripakke på 84, 99 eller 120 kWh, hvilket giver en rækkevidde på henholdsvis 396, 465 eller 515 km.
Det er forholdsvis beskedne rækkevidder, hvilket ikke mindst skyldes bilens køreklare vægt, som er minimum 2,5 tons. Med det store batteri vokser vægten med 200 kg til 2,7 tons.
Ladekapaciteten er kun 140 kW, men angiveligt kan den holde et højt gennemsnitligt ladeniveau, så ladetiden bliver rimelig alligevel.

Kabinens frontpanel med hele fire led-skærme er forholdt de dyreste varianter
© A. HansenHongqi med masser af kræfter
Kræfter er der til gengæld nok af. Med det mindste batteri har bilen 435 hk, og den går fra 0-100 km/t på 6,5 sekunder med en topfart på 200 km/t.
Med de to større batterier forøges effekten til 551 hk og accelerationstiden fra 0-100 km/t reduceres til 4,9 sekunder. Topfarten er den samme.
Uanset batteri føles det som en luksurisøs og magtfuld bil, men der er afregning ved kasse 1: Det officielle forbrug er fra 194 til 220 Wh/km. I realiteten kommer man hurtigt over 300 Wh/km.
Læs også: Verdens 10 hurtigste biler.

En af de få ting, der kan tilkøbes som separat ekstraudstyr til Hongqi E-HS9, er et rum i bilen motorrums - en såkaldt frunk. Det koster 6.000 kr.
© A. HansenKører som en hval i flugt
Hongqi E-HS9 er en stor bil, og det er man ikke i tvivl om bag rattet. Der er masser af plads, lige som der er i resten af kabinen. Men foran føreren hvælver en stor motorhjelm sig, og det er svært at for en præcis fornemmelse af, hvor stor bilen er, men stor, det er den.
Det er også lidt af en hval styre rundt med. Ikke at den er sløv, for træder man hårdt på speederen, er det som en hval i flugt.
Stålaffjedringen giver angiveligt en fastere komfortoplevelse, men de to dyreste versioner - og også testbilen - har luftaffjedring, som gør den store bil til en flydende skude.
Alle versioner har særdeles lavt støjniveau i kabinen.

Hongqi E-HS9 fås med seks eller syv sidderpladser.
© A. HansenMasser af udstyr
Selv fra billigste version er udstyret særdeles omfattende. Men antallet af siddepladser afhænger af, hvilken variant man vælger.
I de to dyreste varianter (Exclusive og Exclusive+) består anden sæderække af to individuelle, eljusterbare stole, hvorved bilen får plads til seks.
I de to billigste varianter (Comfort og Premium) består anden sæderække af en bænk med plads til tre, hvorved E-HS9 får plads til syv personer.
I alle varianter får man panoramasoltag, fuld sikkerhedspakke, og mulighed for at trække 220 volt op til 3.500 watt ud af bilen via en adapter, der tilkøbes for 2.500 kr.
Læs også: Her er verdens 10 dyreste biler.
Danske priser på Hongqi E-HS9
E-HS9 Comfort 795.000 kr.
Syv sæder, Acantara-indtræk, panoramasoltag med gardin, 360 graders kamera, adaptiv fartpilot, vejbaneholder, blindvinkelassistent, parkeringsassistent, led-lygter for og bag, digital instrumenter 16”, infotainmentsystem 16”, infotainmentsystem med 8 højttalere, kontrolskærm 9”, 4-zonet klimanlæg, elbagklap, elsæder for, 3. sæderrække elektrisk nedfældelig, 21” hjul. Comfort-modellen fås kun med det lille batteri (84 kWh).
E-HS9 Premium 955.000 kr.
Som Comfort men med mellembatteriet (99 KWh) plus Matrix led-forlygter, softclose på alle døre, 6-zonet klimaanlæg, ambient belysning i kabinen, infotainmentsystem 12 højttalere, ladekontrollys i udvendig c-stolpe.
E-HS9 Exclusive 1.060.000 kr.
Som Premium men med seks sæder i stedet for syv. Anden sæderække udgøres af to separate, elbetjente stole. Desuden massage i forsæder, læderindtræk, luftaffjedring, ekstra 16” skærm til passager for.
E-HS9 Exclusive+ 1.200.000 kr.
Er den eneste, der fås med det store batteri (120 kWh). Desuden får man udstyr som Exclusive plus infotainmentsystem med 16 højttalere, 22” hjul.
Hongqi til den sidste bilfamilie
Hongqi importeres til Danmark af den private importør K.W. Bruun, der er en af Danmarks største bilimportører med hele syv mærker på programmet. Det gælder blandt andre Peugeot, Citroën, DS, Opel, Mitsubishi, Alfa Romeo, Jeep. Nu kommer altså et ottende, og - ikke uventet - et kinesisk mærke.
I første omgang har Hongqi fundet plads hos 15 danske Peugeotforhandlere. Det gælder
- Auto Service P/F, Tórshavn
- bilerne.com, Hobro
- Bilhuset Køge, Køge
- Bilhuset Taastrup A/S, Taastrup
- Bo Kjeldsmark Automobiler, Rødovre
- Brian Madsen A/S, Slagelse
- C.A. Larsen Automobiler, Viby J
- C.A. Larsen Automobiler, Odense
- Erling Høi-Nielsen, Sønderborg
- Martin Jespersen & Søn A/S, Frederikshavn
- P. Christensen, København
- P. Christensen, Risskov
- P. Christensen, Kolding
- Poul Munk A/S, Silkeborg
- Henrik Hansen Automobiler A/S, Næstved
Semler-koncernen, der står for importen af VW-koncernens mærker, er nu den eneste, store danske, familieejde bilimportør, der ikke har et kinesisk bilmærke på programmet.
Nellemann-koncernen (Kia og Aston Martin) har MG, Nic Christiansen koncernen (Hyundai, Land Rover og Jaguar) har BYD, og Andersen Motors (Suzuki) har Aiways. Desuden har den norske RSA-koncern har netop etableret sig i Danmark med import af det kinesisk mærke JAC.
Hvad er Hongqi
Hongqi blev etableret i 1958 og er Kinas ældste bilproducent. I dag er Hongqi producent af luksus/premiumbiler og er en del af FAW gruppen, der er Kinas andenstørste bilproducent. FAW har desuden joint venture med VW, Audi, Toyota og Mazda.
Hongqi er etableret globalt med moderne produktionsfaciliteter i Kina med fokus på energioptimering, et designcenter i München under ledelse af chefdesigner Giles Taylor og et R&D center i Sillicon Valley.