Cosworth v12 gordon murray naturally aspirated sugemotor
© Cosworth

FULD hane: Hør V12'eren i ny hyperbil spinne op til 12.000 omdrejninger!

Det bankende hjerte, der skal pumpe adrenalinen rundt i GMA T.50, er en V12, som er udviklet af Cosworth, og nu får den fuld hane, inden den havner i bilen.

5. juni 2021 af Frederik Hauschildt

Cosworth leverer motor til GMA T.50

Når Gordon Murray, som tidligere har udviklet McLaren F1, skal til udvikle endnu en tresædet sensation, så rækker hans ekspertise kun så langt. Han kan tegne de overordnede linjer, beslutte at bilen skal bruge blæser til downforce og diktere den rygfinne, der går langs bilens bagside. Men når det kommer til motoriseringen, har Gordon brug for en hånd. Hvem spørger man?

Da McLaren i første omgang udviklede F1, var det BMW, der var hurtigst og bedst om buddet. Et andet bud er Lamborghini, der nyligt har meldt ud, at de vil fejre fossilmotorens sidste dage med endnu flere V12'ere. Ferrari ville heller ikke være et dårligt bud. Dem, som Murray endte med at kontakte, var Cosworth.

Cosworth v12 gordon murray naturally aspirated sugemotor
© Cosworth

Hør den ved 12.000 omdrejninger

Hvis du manglede et bevis for, at vi lever i den helt rigtige del af automobilets historie, så har du det her. I videoen er skotske racerkører George Dario Marino Franchitti med til at høre den Cosworth-udviklede V12-sugemotor på 3,9 liter snurre til 12.100 o/min for én af de første gange. Motoren laver op til 663 hk, når den simulerer en omgang på Circuit de la Sarthe i Le Mans.

Hvis du har tid, så er alle knap 10 minutter, som videoen løber over, godt givet ud. Du får et indblik i, hvordan en motor afprøves, og hvordan den kommer til at fungere i bilen i virkeligheden. Du kan også bare hoppe direkte til 5:53 for at høre motoren ved 12.100 o/min, når den simulerer en omgang på Le Mans-banen.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...