Fisker Ocean test

Endelig har vi fået fingrene i en Fisker Ocean!

© A. Hansen

Første test: Vi kører (endelig) Fisker Ocean i Danmark!

Fisker Ocean har været længe undervejs – nu har vi har testet den længe ventede elbil på danske veje, og det har afsløret udfordringer, problemer og en masse gode nyheder!

31. juli 2023 af Mikkel Thomsager og Steen Bachmann

Se med, når vi laver verdens første objektive videotest af Fisker Ocean! 

Test: Fisker Ocean er et superkøb - med to problemer og én udfordring

Mikkel Thomsager

Efter utallige forsinkelser er Fisker Ocean blevet årets mest ventede bil. Nu er den her, men er den ventetiden værd? Ja, den ser godt ud, kører fint og har mange sjove detaljer, men også et par problemer og en udfordring.

Lige siden Henrik Fisker viste det første billede af sin nye bil, Fisker Ocean, i 2020, har der været stor opmærksomhed omkring bilen. Den ser godt ud, og visuelt rummer den et Henrik Fisker-DNA, som genkendes fra flere af de allerede legendariske BMW og Aston Martin-modeller, han har tegnet.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Endelig i Danmark

Efter adskillige udsættelser er de første biler nu i Danmark. Bil Magasinet har igennem flere dage været bag rattet af en Fisker Ocean One i Danmark, og vi kan konstatere, at den også tager sig godt ud på danske veje. Den er et charmerende bekendtskab, og den fungerer godt.

Fisker Ocean er en stor SUV, der er 477 cm lang og næsten to meter bred (198 cm). Den er således hele ti cm bredere end de to nærmeste konkurrenter, som er BMW iX3 og Mercedes EQC, og de ekstra ti cm er primært solgt til designet.

Fisker Ocean har et muskuløst udtryk understreget af hjul og skærmkasser, der træder ud af bilens karosseri i alle fire hjørner. Det ser godt ud, men det giver ikke ekstra plads i kabinen.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

108 kWh og 2,5 tons

Fisker Ocean bygger på en ny grundlæggende teknik med batteripakken placeret fladt i bilens bund som en del af den bærende konstruktion, sådan som det er blevet udbredt blandt nye elbiler.

Det er en supergod løsning til en SUV, som levner plads til en lidt højere førerposition.

Batteriet er kæmpe med en nettoeffekt på 108 kWh. Det giver en officiel rækkevidde på 701 km i de første biler, som er en specialudgave kaldet Ocean One. Forbruget er opgivet til 183 wh/km, hvilket er pænt, men også et udtryk for, at den køreklare vægt er 2.508 kg.

Under testen var det i øvrigt svært at efterprøve forbruget. Som den hidtil eneste elbil, vi har kørt i, omfatter instrumenterne i en Fisker Ocean ikke en forbrugsmåler, men kun en rækkeviddeindikator.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Hyper-program med boost-funktion

I første omgang introduceres Fisker Ocean i én version kaldet Fisker Ocean One, som er rigt udstyret.

Den har to el-motorer og dermed reelt firehjulstræk. Batteri og motorer leverer i alt 468 hk eller 564 hk i en særlig boost-funktion, som sender den store bil fra 0-100 km/t på 4,0 sekunder. Topfarten er 205 km/t.

Ocean har tre køreprogrammer “Earth”, “Fun” og “Hyper”. Bilen vælger selv Earth, som giver forsigtigt afsæt fra stående start. I Hyper, som også har boost-funktionen, er speederresponsen til gengæld decideret voldsom. De tre køreprogrammer regulerer ikke mærkbart i afstemningen af rat eller undervogn, men styretøjet har en god vægtning.

Fisker Ocean kan lade med 11 kW i en hjemmelader og op til 200 kW i en superlader. Under testen lynladede vi med 150 kW på en Shell 300 kW lader i over et kvartér. Det er godkendt. BMW iX3 lader med op til 150 kW og Mercedes EQC med 110 kW.

Fisker Ocean test

Danmark er et af kun tre lanceringslande. De to andre er Tyskland og USA, og Fisker Ocean må være den første bil i verden, hvor bilens menu til sprogvalg kun omfatter dansk, tysk og engelsk.

© A. Hansen

Fremragende affjedring

Køreoplevelsen domineres af en overraskende flot affjedringskomfort. Trods testbilens 22” hjul (14.720 kr.), tager Ocean virkelig godt mod bump og dårligt underlag, og på lande- og motorveje glider den over underlaget, også takket være en endog særdeles fin retningsstabilitet.

Ved snævre manøvre er der mere “svampefornemmelse” over styringen, uagtet at rattets udveksling er aggressiv omkring midterstillingen. Og så er venderadius stor med en cirkel på 12 meter, hvilket sammen med bredden på næsten to meter bidrager til oplevelsen af at køre i en stor bil, som også kræver P-båse af en vis størrelse.

Testbilen havde lyddæmpende sideruder, hvilket formentlig reducerer vindstøj. Helt væk er den dog ikke, og fra 80 km/t er der et let forhøjet, udefinérbart støjniveau i kabinen. Det opleves nærmest som at sidde i en jetflyver.

Fisker Ocean fås med originalmonteret, delvis elbetjent anhængertræk til 13.985 kr. Den må trække op til 1.820 kg.

Kæmpe skærm der kan vendes

Selve førerpositionen er fin med god oversigt. Førerpladsens layout følger den gængse opbygning i moderne el-SUV’er, med lille digital skærm foran føreren, og en stor (17,1”) trykfølsom skærm, der tager sig af al sekundær betjening herunder justering af rattets position.

Skærmen har flot opløsning, men der er en vis forsinkelse i menuskiftene. Når bilen er parkeret, kan skærmen vendes 90 grader, så man kan streame tv på den. Skærmen retter sig automatisk til lodret, når man “sætter i gear”.

Der er et betjeningspanel med få dedikerede kontakter under skærmen. Her kan man justere lyd, blæserhastighed og temperatur, og der er dedikerede kontakter til fire sideruder og justering af sidespejle.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Skidt førersæde - lækkert bagsæde

Til gengæld er selve førersædet et af bilens to problemer. Siddehynden er smal og kort, man savner lårstøtte, voksne lidt ud over gennemsnitsstørrelse får klemt ballerne i siden, og det er ikke muligt at tilkøbe justerbar lændestøtte.

Bagagerummet er officielt på 566 liter, hvilket er fint på papiret, men det ser mindre ud.

Der er ikke et traditionelt handskerum, men i stedet et lille flybord foran passageren og flere rum mellem forsæderne.

Til gengæld er bagsædet direkte overdådigt med fladt gulv i hele bilens bredde og rigelig plads til både knæ og hoveder for tre voksne. Der er Isofix-beslag til to stole, men ikke isofix på forsædet.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Finurlige løsninger

Bagagerummet har 230 volt-udtag til 3.000 watt i bagagerummet. Det gør det eksempelvis muligt at tilslutte en stor støvsuger, og det er blot en af mange fine, finurlige løsninger.

Bagsmækkens rude kan køres ned, også med dedikeret knap på fjernbetjeningen.

Det samme gælder den sidste tredje-siderude i hver side, dog kun i det Fisker kalder “California Mode”: Ved tryk på en dedikeret knap på fjernbetjeningen, eller i loftet foran bakspejlet, kører alle seks siderude og bagruden ned, samtidig med at det enorme soltag med indbyggede solceller åbnes fuldt. Man får næsten oplevelsen af at køre i åben bil.

Blandt de anderledes løsninger er også det, Henrik Fisker selv kalder et “Taco Table”. Det er et lille foldebord i flystil, der kan foldes op og over mod føreren fra midterkonsollen.

Det er fine detaljer. 

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Middelmådig finish

Desværre er kabinens finish ikke lige så fin, og det er Fisker Ocean’s andet problem. Plastikmaterialet på sæderne ser eksklusivt ud – men det føles ikke sådan. Flere plastikpaneler i kabinen har en hård og ucharmerende overflader, og der er mærkbare støbekanter mange steder, eksempelvis på de fire identiske, indvendige dørhåndtag, som virker billige.

Som nævnt har Fisker indledningsvis haft svært ved at få produktionen op i omdrejninger.

Magna Steyr, der driver fabrikken i Graz, producerer BMW 5-serie, Mercedes G-klasse og Toyota Supra på samme fabrik, så det er ikke fordi de ikke kan finde ud af det.

Vi antager at det skyldes software-udfordringer ikke ulig, da VW fik sendt den første ID.3 lidt for tidligt på gaden. Det kan løses, selvom det kan blive besværligt for de første købere.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Fisker Ocean's største udfordring

Også testbilen led med udfordringer, hvoraf flere blev løst med opdateringer under testen. Alle funktioner kom ikke til at virke, men vi antager at Fisker får styr på det over tid.

Da skulle man også få automatisk fartpilot, automatisk parkeringsfunktion, vejbaneassistent og bakkeholder, så bilen ikke triller bagud, når man skal sætte i gang op ad bakken.

Det er funktioner, der kommer med opdatering af bilens software, hvilket angiveligt kan ske uden at bilen skal på værksted.

Ifølge Danmarks eneste Fisker-butik (i Taastrup), der udleverede bilen, vil det ske i løbet af efteråret, men vrangvillig software, og elfunktioner der kommer og går, er indtil videre Fisker Ocean’s største udfordring.

Fisker Ocean test
© A. Hansen

Udstyr og priser på Fisker Ocean

Ser man på løsninger, udtryk og finish i forhold til prisen, er sammenhængen dog fornuftig og attraktiv, vel at mærke hvis man køber ind på det vellykkede udtryk og de anderledes løsninger.

Man må kigge langt efter udstyr som headup-display, justerbar lændestøtte, dynamiske forlygter. Det fås ikke. Til gengæld får man finurlige løsninger og udstyr som elindstilling af hældning på bagsædet, 230 volt udtag eludtag på 3.000 watt, kæmpe soltag med solceller, elrude i bagklappen og lignende.

Sammenholdt med det kæmpe batteri, og den deraf følgende rækkevidde på 701 km, er startprisen på 606.912 kr. for en Ocean One rimelig også i forhold til konkurrenterne.

Ocean One produceres dog kun i 5.000 eksemplarer, hvorefter den afløses af version kaldet “Extreme”, som reelt er den, man kan bestille fra nu af. Den er dog også veludstyret.

Senere følger en mindre veludstyret version til 450.000 kr. med samme batteri, og en basisudgave med 70 kWh-batteri til 330.000 kr. Om prisen på disse holder, når de er klar til introduktion, må vise sig.

Tør du bestille en Fisker Ocean?

Så tør du bestille en fisker? Ja, det ville jeg godt turde, selv om jeg personligt tror, jeg ville have det svært med førersædet. Prøv det selv hos Fisker i Taastrup, inden du slår til. Den middelmådige finish er jeg mere tilgivende overfor, fordi den står mål med prisen.  

Testbilen: Fisker Ocean One

  • Pris 606.912 kr.
  • Opbygning 5-sæders SUV, 108 kWh batteri, firehjulstræk
  • Motor 2 x el. Ydelse 570 hk, 737 Nm
  • Topfart 205 km/t  
  • 0-100 km/t 4,0 sek.
  • Rækkevidde (WLTP) 701 km  
  • Årlig afgift 740 kr.
  • Mål 477/198/163 cm  
  • Vægt/last/påhæng 2.541/433/1.820 kg
  • Bagagerum 566 liter  
  • Dæk 255/45 R22

Gennemgang af Fisker Ocean

Fisker Ocean er en mellemstor SUV med fem døre, fem sæder og en eller to elmotorer. 

Den har soltag i fuld længde og kabine skabt af materialer fremstillet af genbrugte fiskenet og plastik fra havet.

Læs også: Stortest af familievenlige elbiler.

Som standard er her et “California mode”, der med et enkelt tryk på en knap ruller vinduerne ned og åbner soltaget. Der er seks sideruder, og bagruden kører også ned, ligesom den forreste del af soltaget åbner, og ruller tilbage. 

De ekstra sideruder bag bagdørene ruller også ned af hensyn til ejere med hunde i bagagerummet, der dermed kan stikke snuden ud i fartvinden uden at falde ud eller stikke af. Det har vi ikke set før i en bil.

Fisker Ocean har solceller på taget, som genererer tilskudsenergi til bilen, og al stofbeklædning under måtterne er produceret i genbrugsmaterialer.

Herhjemme skal autokæden Mekonomen stå for klargøring, servicering og reparationer.

fisker ocean priser

Bilbyggeren Magna Steyr i Østrig står for udvikling og produktion af Fisker Ocean. De skal bygge 47 prototyper af SUV'en, og Henrik Fisker gennemgik personligt den første bil i ugen op til Mobile World Congress.

© Fisker

SUV med 6 års garanti

Fisker har offtenliggjort mærkets garanti. Fisker Ocean og mærkets anden model, den kommende og billigere familiebil-SUV med navnet Fisker Pear, vil have:  

6 år/100.000 km garanti
6 år garanti mod indefrakommende korrusion
6 å/100.000 km vejhjælp i Europa
10 år/160.000 km garanti på drivline
10 år/160.000 km på batteriet

Virksomheden tilbyder afhentning af køretøjer i hjemmet til eftersyn/service eller Fisker Mobile Service til kunder, der foretrækker, at erfarne teknikere kommer til dem.

Læs også: Polestar 2 får opdatering - ALT er forbedret!

Fisker Ocean priser

Konstruktionen og rammen rundt om batteriet er fremstillet i aluminium af hensyn til vægten. Bilen fås med en elmotor forrest og forhjulstræk eller en elmotor på begge aksler og firehjulstræk. 

© S. Bachmann

Fisker med rækkevidde på over 700 km

Fisker meddeler, at deres kommende elbil Ocean Extreme er blevet testet i EU's WLTP-norm for blandet kørsel. Her har modellen opnået en rækkevidde på 707 km i blandet kørsel, hvilket vil gøre den til den eldrevne SUV på markedet med den længste rækkevidde.

Fisker skriver, at de forventer en officiel europæisk homologering af modellen 28. april 2023, hvorefter leveringerne til europæiske købere vil kunne begynde.

Færdselsstyrelsen oplyser, at der endnu ikke foreligger officielle tal på WLTP-resultatet af Fisker Ocean, hvorfor man ikke kan bekræfte Fiskers oplysninger.

De første European Fisker Center åbner i København og Wien 11. april, mens der følger showrooms i øvrige EU-lande og i USA senere i år.

Fisker Ocean kommer i tre varianter:

  • Ocean Sport med 275 hk, 0-100 km/t på 7,0 sek., forhjulstræk og en rækkevidde på op til 440 km (afventer officiel test)
  • Ocean Ultra med 540 hk, 0-100 km/t på 4,0 sek., firehjulstræk og rækkevidde op til 610 km (afventer officiel test)
  • Ocean Extreme med 550 hk, 0-100 km/t på 3,7 sek., firehjulstræk og op til 707 km

De danske priser begynder ved 325.000 kr., hvilket er en særdeles skarp pris på niveau med biler som Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5.

Læs også: interessante elbiler på det danske marked.

fisker ocean priser
© S. Bachmann

Hvornår kommer Fisker Ocean til Danmark

EU-versionen producerespå Magna Steyr-fabrikken i Østrig, hvor også biler til det amerikanske hjemmemarked skal produceres. Fisker oplyste oprindeligt, at leveringerne af Fisker Ocean i Danmark ville starte i november 2022. Den 2. februar 2023 var leveringerne endnu ikke begyndt, men nu oplyser Fisker, at bilerne bliver leveret i marts 2023.

Den 5. maj annoncerede Fisker, at man nu havde leveret den første bil i Danmark. Men ikke alt er, som det ser ud.

I ca. midt-juli begyndte Fisker at levere de første kunde-biler i Danmark.

Læs også: Så meget må elbilerne trække.

Fisker Ocean priser

Henrik Fisker havde verdenspremiere på sin nye model onsdag, og talte ud over Bil Magasinet også med amerikanske og kinesiske medier på standen på biludstillingen i Los Angeles.

© S. Bachmann

Danske priser

Fisker Ocean Sport: 325.000 kr.

Fisker Ocean Ultra: 445.000 kr.

Fisker Ocen Extreme: 595.000 kr.

De danske priser er oplyst til Bil Magasinet af Henrik Fisker 17. nov 2021 og er inkl. registreringsafgift og moms.

Fisker Pear kommer i 2025

Henrik Fisker fortalte også om en ny og billigere model fra elbilmærket Fisker Inc., da vi mødte ham til Los Angeles Motor Show 2021 i november. 

Han ville kun afsløre, at den nye model skal bygges på en tidligere GM-fabrik i Ohio, at den bliver billigere end den første model fra mærket, Fisker Ocean, og at den får premiere i 2024.

Nu er der yderligere detaljer: Navnet på den nye model bliver Fisker Pear, hvilket står for Personal Electric Automotive Revolution. Bilen får plads til fem og skal bygges i minimum 250.000 eksemplarer om året fra 2025 til en pris på gaden i USA fra 29.900 dollar (200.000 kr.). Det vil kunne betyde en dansk pris fra 250.000 kr. Vi følger sagen.

Læs også: Test af voldsomme Tesla Model X Plaid.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...