Ultima GTR front
© Bil Magasinet / Søren Juul

"Det mest intimiderende køretøj, jeg har kørt på offentlig vej"

I 2014 lokkede Søren Juul et monster ud af en garage. Få historien om den vilde Ultima GTR der har 722 hk, og vejer under 1.000 kg.

9. december 2018 af Søren Juul

Den taghængslede dør lukker i som en musling og forsegler bobbel-kabinen med et smæk. Udsynet ligeud indrammes af en tyk styrtbøjle, og forskærmene tårner sig op som to pejlemærker mod det lige stykke landevej foran. Tanken om at være spændt fast i en Gruppe C-racer på vej ud på Mulsanne-langsiden på Le Mans er nærliggende og forstærkes af en 7-liters V8-motor bag min ryg, der buldrer og sprutter i tomgang som en utålmodig dragster. H-selen strammer så hårdt, at jeg kun kan røre arme og og ben, mens det servoløse styretøj er tungt og føles som støbt i cement.  

Ultima GTR doors

Med 722 hk til 950 kg egenvægt har Ultima GTR kræfter til at skræmme de hurtigste supersportsvogne og sin chauffør, når den barske kitcar slippes løs.  

© Bil Magasinet / Søren Juul

Monsterbil

Hvorfor er jeg ikke hjemme og teste en Volvo proppet med airbags? Dette er det mest intimiderende køretøj, jeg har siddet i på offentlig vej. Det eneste elektronik i bilen er en autoradio, to el-spejle og et aircondition-anlæg, der ikke er til den store hjælp, når der skal tæmmes 722 heste. Vægt/effektforholdet på 1,3 matcher en Koenigsegg Agera S, men hvor svenskeren bruger avanceret elektronik til at tøjle 1.030 hk, må jeg sætte lid til følsomheden i en udtrådt Converse-støvle størrelse 45.

Intet kan forberede dig på det store los i ryggen, når andet gear lægges ind, speederen trædes ned, og de 335 mm brede bagdæk bider hårdt i asfalten. Accelerationen er som at holde stille og blive ramt bagfra af et TGV-tog for fuld hammer. Hvad siger du til nul til 97 km/t på 2,6 sekunder, nul til 160 km/t på 5,3 sekunder og 0-160-0 km/t på 9,4 sekunder? Det var verdensrekord i 2006, men da Ultima GTR er en kitcar, er den ude af det fine selskab og får sjældent lov at fortælle sin historie.

Ultima GTR

Ultima GTR ligner en gammel Gruppe C racer stukket af fra en racerbane. 

© Bil Magasinet / Søren Juul

Bandlyst fra motorsport

Den startede i 1983, hvor Lee Noble (ja, den Noble) byggede den første Ultima med undervognsdele fra en Ford Cortina, køleren fra en Austin Princess og motoren fra en Renault 30. Bilen var konstrueret som en racerbil med et let, stærkt rørgitterchassis og en V6-motor placeret bag kabinen. Noble’s første kunde var en anden ingeniør ved navn Ted Marlow, der besluttede sig for at lægge en kraftigere Chevy V8-motor i sin Ultima.
Op gennem 80’erne udvikles Ultima’en, mens Ted og Noble slås på racerbanen. Mest mod hinanden, for kitcar’en er så urimeligt hurtig, at den ender med at blive bandlyst fra motorsport i 1991.

Testbænk for McLaren F1

Samtidig leder McLaren efter et ultralet og stærkt chassis til at udvikle Gordon Murray’s kommende McLaren F1-superbil. Samme år køber de to chassiser af Noble og udstyrer det ene med en 7,3 liters Chevy V8 for at stressteste en ny gearkasse og det andet chassis med BMW’s nye 6,1 liters V12-motor.

Bilerne destrueres efter brug, da McLaren ikke vil associeres med kitcars, når F1’eren skal sælges som verdens hurtigste hyperbil. Det vil Marlow derimod, for året efter køber han Noble ud og starter Ultima Sports Ltd. i Warwickshire med en mission om at bygge kitcars, der er hurtigere end nogen superbil, men til en opnåelig pris. Og det skal være slut med donordele fra ophuggeren.
Ultima GTR side

Ultima GTR er bygget over rørgitterchassis, mens karrossen er lavet af glasfiber.

© Bil Magasinet / Søren Juul

Konstrueres som en racerbil

De første biler fra fabrikken hedder Ultima Sports og Spyder, men vi skal frem til 1999, før udviklingen af den ekstreme GTR med mere downforce går i gang. Designet er inspireret af en Gruppe C-racer, chassiset er en rørgitterkonstruktion specifikt forberedt til Chevrolet V8-motorer med 300 til over 600 hk, som tuneren American Speed Enterprises fra Illinois, USA, kan levere.

Gearkassen er en robust, manuel 5-trins Porsche-transmission, og det hele pakkes ind i en let glasfiberkarrosse med en kæmpe hækvinge. I 2004 sætter Ultima GTR med 640 hk verdensrekord i disciplinen 0-160-0 km/t første gang – og flere andre rekordtider sættes og forbedres de følgende år med en 720-hestes GTR kørt af Ted’s søn Richard, der er testkører på fabrikken.  
Ultima GTR forhjulsophæng

Under fronthjelmen er der godt udsyn til racerundervognen med dobbelte wishbones og justerbare støddæmpere. 

© Bil Magasinet / Søren Juul

2009: Uofficielt hurtigst i Top Gear

Ultima GTR sætter også rekord på Top Gears bane. Uofficielt. Producerne vil nemlig ikke have kitcars med i programmet, hvorfor Ultima tager sagen i egen hånd i 2009 og låner lidt banetid fra de gamle venner hos McLaren en dag, de er ude for at teste biler. Ultima GTR 720 kører 0,8 sekund hurtigere på en omgang end Michael Schumacher i Ferrari Enzo FXX. Rekorden holder såvidt vides stadig, men den er aldrig blevet officielt anerkendt af folkene bag Top Gear.

Ultima GTR seats

Kabinen er blottet for komfortudstyr, bortset fra aircondition, elektriske sidespejle og en simpel autoradio. Skålsæderne er beklædt med Alcantara.

© Bil Magasinet / Søren Juul

Dansk-tunet Chevy-motor

Bilen på billedet blev oprindelig købt som et samleprojekt, som den nuværende ejer overtog og sendte retur til fabrikken for at få samlet det efter forskrifterne. Motoren er ikke hyldevare fra tuneren American Speed, men en grovtunet Chevy-motor lavet her i Danmark. Mere konkret en Corvette LS7 V8-motor på 7,0 liter, som bl.a. ligger i den den gamle Corvette Z06 med 505 hk – og som har bevist sin holdbarhed i racertrim i Jan Magnussens gamle Corvette C6.R Le Mans racer.
  
Tunet med stærkere racerstempler, større spjældhuse, en ny Holley-motorstyring og en afbalancering har en dansk dragster-mekaniker hevet 722 hk og massive 839 Nm ud af den. “Det var muligt at hente flere hk, men motoren er lavet til at holde hver dag”, fortæller ejeren. Motoren blev alligevel så vild, at mekanikeren måtte blødgøre dækkene med harpiks for at få baghjulene til at bide i rullefeltet, da ydelsen skulle måles.  

Ultima GTR LS7 V8 bilmagasinet

LS7-motoren med 722 hk er langt fra det kraftigste maskineri du kan proppe i din Ultima. Firmaet American Speed har en 6,8 liters V8 med kompressor på hylden med 1000 hk. 

© Bil Magasinet / Søren Juul

Saml-selv i garagen

På Ultima’s hjemmeside sælges GTR-modellen som et komplet kit, du kan samle i garagen uden større erfaring og med basisværktøj for ca. 2.000 kr. ved hånden. Kitcars giver mig associationer til rustne VW Bobler klædt om til beach buggies med plastikkarrose, så jeg har ikke store forventninger, da jeg venter på at mødes med ejeren og bilen på en tankstation på Kystvejen nord for København.
  
En supersportsvogn, som principielt kan samles af undertegnede, lyder forrykt. Pludselig ruller den gule Ultima ind på tankstationen. Al aktivitet går med et i stå. Det er ikke hver dag, at der skal tankes en bil, der synes at have taget den forkerte afkørsel ud af pitten på Le Mans.  

Ultima GTR AJ Tanken Kystvejen

Et usædvanligt syn på tanken... 

© Bil Magasinet / Søren Juul

Jeg tænker nu kun på at komme ind bag snap-off-rattet. Takket være en 45 graders lodret åbning af døren er adgangsforholdene gode, når du først har lært at sætte det ene ben ned i fodbrønden for derefter at svinge ben og bagdel over en jernbanesvelle-bred alukarm, der er popnittet på rørgitterchassiset. Kabinen er ultra spartansk. Instrumenterne er en serie simple ure flankeret af en række grove kontakter sat ind i et næsten lodret instrumentbord, men et mere luksuriøst interiør ville ødelægge illusionen af at sidde i en racerbil til gadebrug.  

Ultima GTR interiør

Momo-rattet kan klikkes af og på for at lette adgangen til den intime kabine. Bortset fra aircondition og elektrisk justerbare sidespejle er der intet komfortudstyr. 

© Bil Magasinet / Søren Juul

Ejeren, som er en passioneret bilsamler, anskaffede sig bilen, da han fandt tiden inde til at anskaffe sig den vildeste og mest hårdkogte bil, han kunne komme i nærheden af. Efter en testtur i en Ferrari 458 Italia kom han frem til, at nutidens superbiler var lidt for fantastiske, for de krævede for lidt af chaufføren. Han kan sætte sig ind i en 458’er og køre stærkt, hvilket de færreste kan gøre i en Ultima. Den kræver hår på brystet, og den skal behandles med varsomhed.

Ultima GTR front

Lav som et sofabord, men i den kulør er Ultima'en ikke sådan at overse i trafikken. 

© Bil Magasinet / Søren Juul

Topfart afhænging af gearing

Der er ikke et øje på motorvejen denne formiddag, hvor jeg får fyret nogle mellemaccelerationer af, jeg sent vil glemme. Det her er en af de biler, hvor du skal tage rådet om at trække ud, før du overhaler, seriøst. 50 til 110 km/t tager bare 1,8 sekunder, så hvis ikke der er fri bane foran, ender din Ultima med snuden kilet under bugen på den forankørende.
  
Topfarten afhænger af gearing. I testbilens tilfælde er det 300 km/t, som jeg ikke betvivler et øjeblik, men jeg ville opsøge en landingsbane for at prøve det efter, for GTR’en er temmelig livlig ved højere hastigheder, og strisserne vil kunne høre dig komme på flere kilometers afstand, når V8’eren får lov at brøle for fuld styrke.      
Ultima GTR AP Racing brakes

AP Racing leverer bremserne, der kommer uden bremseforstærker. Splitfælgene er Ultima's eget design. 

© Bil Magasinet / Søren Juul

Næsten for vild til danske landeveje

Danmark er for kort til, at du kan holde speederfoden strakt mere end et par sekunder ude på de små landeveje, hvor Ultima’en skyder fremad som skudt ud af en kanon. Den er lige så vanvittig, som design og manglen på elektronik lægger op til. Motoren har angstprovokerende meget power, for du har ingen anelse om, hvornår baghjulene ikke kan håndtere de voldsomme kræfter samtidig med, at snuden er sporsøgende, når asfalten er ujævn.

Automatisk kommer du til at spænde hver en muskel i kroppen for at tæmme monstret og holde den nogenlunde midt på vejen, indtil du lærer den bedre at kende. Styretøjet er som resten af bilen uden nogen former for indblanding, så det er ret tungt, informativt og nervøst. Der skal holdes fast i rattet, for da jeg flytter hånden under en acceleration for at skifte op i andet, ser bilen sit snit til teste mine nerver ved omgående at trække mod grøften. Den forlanger respekt hele tiden, også når du betjener de effektive AP Racing racerbremser, for selv om de er nemme at dosere, så blokerer de for et godt ord, hvis du bare tramper på pedalen.

Ultima GTR front gul
© Bil Magasinet / Søren Juul

En bil for folk med hår på brystet

Jeg når ikke at blive fortrolig med den gule GTR, før den skal hjem med sin ejer. Ultima’erne kører rundt med nummerplader over hele verden og er solidt og sikkert bygget, men herude på landevejen føles den så vanvittig, at den burde leveres med en spændetrøje. Men jeg får en fornemmelse af, at den gemmer på nervepirrende køreoplevelser i særklasse, hvis den bliver sluppet løs på en racerbane.
Det er en mandfolkebil, der kan måle sig med nutidens hyperbiler i ren acceleration. I hænderne på en chauffør, der kan tøjle de 722 hk, er den en af verdens hurtigste banebiler. Og så er der det med prisen. Marlow’s mission om at bygge en superbil, der er til at betale og kan køre fra det meste, holder stadig. Den er bare for ekstrem for de fleste.  

Denne artiklen blev bragt første gang i november-nummeret af Bil Magasinet i 2014.

2011 Ultima GTR

Opbygning
Coupé, centermotor, baghjulstræk, 5-trins manuelt gear

Motor
7,0 liters V8, 16V
722 hk ved 6.400 o/min
839 Nm ved 5.200 o/min

Præstationer
0-100 km/t: ca. 2,6 sek.
Topfart: 300 km/t (afhængig af gearing)
Forbrug: i høj grad!

Pris i 2014
ca. 770.000 kr. u/afgifter

Ultima GTR bag
© Bil Magasinet / Søren Juul

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.

Måske er du interesseret i...