Design anno 1962
Man kommer kvikt og næsten lydløst på tværs af indre København på en elmotorcykel, og der burde være langt flere af dem i bybilledet i stedet for biler med én person. Det må være konklusionen på vores test af en ny, svensk, håndbygget elmotorcykel, som vi har kørt seks gange på langs og tværs af København i myldretiden.
Det er ikke lovligt at snige sig gennem den håbløse trafik på kryds og tværs, men den nye motorcykel ser så charmerende ud, at ingen løfter et øje over, at man triller høfligt gennem køen og er væk med et sus, når der er grønt lys.
Det designmæssige udtryk er britisk motorcykel anno 1962, men teknikken er moderne: Her er et 7,7 kWh batteri i bunden, der driver en 15 hk elmotor integreret i baghjulet.
På 2022-årgangen kan batteriet lades med et 230V-stik, hvilket vil tage fire timer 20-80 pct., men næste år tilføjes type 2-stik til en hjemmelader, så en fuld opladning vil kunne klares på cirka en halv time. Rækkevidden er 120 km i WLTP-normen, men forvent 100 km i bykørsel.

Den svenske retrobike vækker opsigt i byen med sin klassiske stil. I stedet for benzinmotor er her en lille elmotor integreret i baghjulet. Støddæmperne er replikaer af klassiske Ceriani-dæmpere.
© Søren JuulMotorcyklen hedder RGNT (udtales “Regent”) og er håndbygget i Kungsbacka syd for Göteborg. Den er lige klejn nok til mine 190 cm, men det går nok – værre er det, at sidespejlene kun er til pynt og ikke kan indstilles til at vise, hvad der foregår bagude.
Startproceduren går ud på trykke på en startknap, mens man holder håndbremsegrebet inde, og så dappe en brik på et felt på siden, så motorcyklen vågner. Det virker lidt bøvlet, men erstattes næste år af en app og nøglefri start. Så vil motorcyklen genkende sin ejer, så man bare kan stige op, trykke på startknappen, og køre.
RGNT er langt fra hurtig
Retrostilen skæmmes af en firkantet lcd-skærm, som er ulæselig, bare man er i nærheden af solskin, og hvis typografi stikker af fra retrostilen. Her havde to runde ure været passende, og det er mystisk, hvorfor man har valgt et look a la eftermonteret Garmin-navigation fra 2011.
Her er GPS og trådløse opdateringer via 4G-netværket, og næste år kommer der også navigation.

LCD-skærmen er nærmest ulæselig i solskin og skæmmer den ellers fede retro-stil.
© Søren JuulElmotoren har en beskeden effekt på 15 hk (11 kW), og det er så lidt, at det er utrygt at køre på motorvej. Ved fuld gas ved 80 km/t sker der ikke det store, og her savner man power som i de amerikanske konkurrenter fra ZR Motorcycles og Harley-Davidson (som koster to-tre gange mere).
I byen kan det være lige meget, men hvis motorcyklen alligevel ikke har overskud, kan man lige så godt købe en eldrevet 45-scooter.
Under 15 km/t udsender elmotoren en uklædelig hvinen som en tromlebremse, der hænger – det bliver udviklerne også nødt til at lave om i den næste udgave, for det er træls at høre på.
Næste års RGNT-model har en kraftigere motor, og vi vender tilbage med en test, så snart vi får fingre i den. Der er noget at gå i gang med for udviklingsteamet, men potentialet er der, så vi glæder os til at prøve 2023-modellen.
RGNT Classic
Opbygning motorcykel, 7,7 kWh batteri, 15 hk elmotor.
Præstationer 0-100 km/t tager sin tid, topfart 120 km/t, rækkevidde 120 km.
Dimensioner L/B/H 211/82/106 cm, akselafstand 106 cm, sædehøjde 83 cm, vægt 156 kg, dæk Avon Roadrider.
Pris 97.995 kr.
Forhandlere Carclub i Herning, København og Kolding, carclub.dk

Ved 50 km om dagen vil besparelsen på at køre elmotorcykel være 35-40 kr. alene i benzin, i forhold til en bil der kører 15 km/l. Drift og forsikring er også billigere end for en bil.
© Søren Juul