Dansk elbil vil være verdens hurtigste

I weekenden vil en danskbygget elbil tage sin jomfrutur på en flyveplads i Jylland. Og hvis alt går vel, bliver den hurtigste elbil nogensinde

5. juni 2015 af Christian Thestrup


Når mere end 300 biler dyster om titlen som Danmarks Hurtigste Bil fredag-søndag er der én bil, der især skiller sig ud. Ikke alene er den bygget i Danmark, men den er også drevet af to elmotorer i stedet for en brølende forbrændingsmotor.

På forhånd er forventningerne store, selv om bilen er stort set nybygget. Forgængeren TC 9 kørte for to år siden en forrygende tid på 10,7 sekunder på 402 meter. Dermed blev den nummer 2 i klassen Extreme Street. Denne gang skal den nye bil, TC-X, gerne under de magiske 10 sekunder.TC-X vejer cirka det samme som TC9 gjorde, men nu er der to elmotorer i stedet for én og de to controllere, der administrerer strømmen, kan håndtere mere end dobbelt så meget effekt. Baghjulene er svulmet gevaldigt op, så de kan håndtere de mange kræfter.

Og faktisk er potentialet i bilen slet ikke forløst.

- Batterierne kan levere, hvad der svarer til 2243 hk, men vores controllere kan pt kun håndtere ca. 1.200 hk. Men det er muligvis også mere end der er vejgreb til, siger den ene af de to bilbyggere Hans Henrik Thomsen.

Han har bygget bilen sammen med sin fætter Glenn Nielsen, der har stået for stort set alt det praktiske byggearbejde. Sammen kalder de sig True Cousins og deres projekt har man kunnet følge på Ingeniørens hjemmeside.
Fætrenes oprindelige bil var bygget på en folkevognsbund og havde en kitcar-karosse monteret. I den nye form har fætrene selv støbt en meget lettere karosse fra en afstøbning af den gamle. Bilen er tilmed bygget på en professionelt bygget rørramme - naturligvis med den rigtige type stål, der er godkendt til dragracing.

Fætrene forventer ikke at blive vinder af Danmarks Hurtigste Bil, der er de trods alt oppe mod meget stærke kræfter - nogle af modstandernes biler har over 2.000 hk, og selv om en elmotor er mere effektiv, så er 1.200 hk formentlig ikke nok til at tage pokalen.
Men det er muligvis nok til at blive verdens hurtigste elbil på 402 meter. En anden elbil, der er forrygende hurtig er Tesla Model S P85D, der er verdens hurtigst accelererende sedan - 3,3 sekunder bruger den på at nå 100 km/t. TC-X bruger bare ét.

Fakta om TC-X
TC-X afløste TC 9, og er en danskbygget elbil til brug i dragrace. Målet er at gøre den til verdens hurtigste elbil. Bilen er bygget af teamet True Cousins.
0-100 km/t: 1 sekund
Vægt: 850 kg
Effekt: 1.200 hk leveret til motoren
Motorer: 2 stk. elmotorer fra gaffeltrucks
Batterier: Li-ion. 27,5 Ah
Forventet tid på 402 meter: Under 10 sekunder
Se mere på ing.dk og på facebook.dk/truecousins

Fakta om DHB
DHB er en bilfestival, hvor der dystes om at have Danmarks Hurtigste Bil, Danmarks Flotteste Bil eller være den bedste drifter. Her mødes ca. 10.000 bilinteresserede på en nedlagt militær flyveplads og hygger med biler, fyrværkeri og livemusik. I år foregår det fra den 4. til den 7. juni. Fredag den 5. bruges på indledende heats, lørdag er der finaler og søndag er til show.
Se mere på bilgalleri.dk/dhb

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...