Biltest af Daewoo Matiz 0,8 SE
Biltest af Daewoo Matiz 0,8 SE© bilmagasinet.dk

Daewoo Matiz 0,8 SE

Smart til hele familien

20. september 2001 af Bilmagasinet

Af: Karsten M. Lemche

Daewoo Matiz koster kun 104.995 kr. men den er faktisk en udmærket lille bil.

Er du blandt de bilister, der kører 100 km om dagen til og fra arbejde, så gå videre til næste side. For med mindre du har en lille masochist gemt i dig, er Daewoo Matiz ikke noget for dig. Er der derimod noteret mange byture på dit kørselsregnskab, kan Matizen være et spændende alternativ til en brugt bil.

Matiz drives af en 0,8-liters trecylindret motor, og med 51 hk er den ikke blandt verdens hurtigste. De eneste, du kan trække fra ved lyskrydsene, er cyklerne, men alligevel er den hurtig nok til at følge med trafikken, og skulle du forvirre dig ud på en motorvej, klarer den også det.

Daewoo Matiz er lille. Så lille, at den er to centimeter smallere end microbilen Smart. Designet er ikke så trendy, men mange af de øvrige tekniske data ligger tæt op ad Smartens på nær et punkt: Længden. Matiz er en meter længere, og i modsætning til Smart har Matiz da også et bagsæde. På grund af den høje taglinje er der tilmed plads til voksne på den bagerste række, og under testen kørte vi en kort tur med fem voksne personer i bilen. Det kan lade sig gøre, men kun over korte strækninger . Matiz er kun bygget til fire personer.

Nu er Matiz langt fra så funky indrettet som Smart, men i den faceliftede model er design og materialevalg kommet tættere på. Man kan ikke undgå at holde af den lille koreanske gryde, for den lover ikke mere end, den kan holde. Prisen er lige over 100.000 kroner, og du får meget bil for de penge.

Køreegenskaberne er til gengæld ikke værd at skive hjem om. Baghjulsophænget består af forbundne bærearme med Panhard-stang en gammel konstruktion, der er med til at dræbe enhver entusiasme under kørslen. Derimod er den trecylindrede motorlyd et frisk pust ,en motor med et ulige antal cylindre er altid speciel, og Matiz-motoren lyder som en halv V6. Underholdende i byen med mange accelerationer, men på længere stræk med konstant fart bliver motorlyden anstrengende.

Det ændrer ikke ved, at Matiz er noget nær den perfekte bybil for den lille familie, en Smart til fire personer og eftersom du ikke sprang fra efter første afsnit, kunne det være, at Matizen var noget for dig?

Daewoo Matiz 0,8 SE Pris: 104.995 kr

Tekniske data: Motor: R3, 796 cm3, 6v. Ydelse: 51 hk ved 5.900 o/min. 69 Nm ved 4.600 o/min. 0-100 km/t: 17,0 sek. Topfart: 144 km/t. EU-Mix: 16,4 km/l. Årlig ejerafgift: 1.940 kr.

Totaløkonomi: Matiz er billig, og billige biler taber ikke meget i værdi. Derfor skal du ikke forvente mere end 31 pct. afskrivning, svarende til 32.500 kr. over 3 år og 50.000 kilometer.
Reservedelsindeks: 101
Service ekskl. materialer:
15.000 km: 762 kr.
30.000 km: 1.095 kr.
45.000 km: 1.334 kr.

Vi synes...
Smart til 4 personer

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...