Som udgangspunkt må to cyklister gerne følges ad ved siden af hinanden, så længe omgivelserne tillader det.

© Continental Danmark

Brian Holm til Bil Magasinet: "Pas nu på hinanden ude på vejene"

For Brian Holm har en lang karriere og mange timer på landevejene budt på både uheld og konflikter – og i mange situationer er cykel­rytteren blevet torpederet af aggressive bilister

22. oktober 2019 af Brian Holm


Siden jeg begyndte at køre cykelløb i 1971, har jeg brugt mange timer på landevejene. Det har været hårdt arbejde men også et arbejde med helbredet som indsats. Mødet mellem undertegnede og bilisterne på landevejene har resulteret i mere end bare sved, blod og tårer – nemlig adskillige brækkede knogler, hjernerystelser og det, der er værre.

Mange cyklister på landevejene tror, at de ejer hele vejen og føler, at de næsten er klar til Tour de France. Men bilisterne tager heller ikke altid hensyn og bliver hurtigt aggressive. Det er de færreste cyklister, der tager ud på vejene for bevidst at provokere andre. Frisk luft, afkobling og motion – det er formålet. Ikke at skændes med en bilist.

Har købt en gammel havelåge

Hvis du nogensinde kommer til København på cykel, så undgå Gammel Kongevej på Frederiksberg. Det er den mest ekstreme cykelrute i Danmark. En cykeltur ned ad gaden er som en krig – og den krig er tabt på forhånd: Morgenturen ned ad Gammel Kongevej på cykel er vanvittig. Her må man overgive sig og håbe på det bedste, når alle stresser afsted klokken kvart i otte med en smartphone i den ene hånd og en dyr kaffe i den anden.

Derfor kører jeg oftest på en ældre og lidt langsommere herrecykel i stedet for raceren, når jeg skal afsted om morgenen. Cyklisterne skal bare frem uden hensyn til andre. Og det skal også nævnes i denne debat om forholdet mellem trafikanter. Hverdagscyklister må indbyrdes tænke mere over deres adfærd. Jeg oplever, at kørsel med hverdags- og motionscyklister er farligere, end at køre Tour de France med konkurrenceivrige cykelryttere.


På min cykel er jeg flere gange – med fuldt overlæg – blevet torpederet af en bil, fordi en anden mand havde en lortedag på kontoret. Og hvis det ikke var gået ud over mig, havde vreden ramt naboen eller en uheldig person i køen i Netto.

Er blevet kørt ned af sure bilister

Det er de mennesker, som er et problem for mig i trafikken – og det gælder både bilister og cyklister. Folk glemmer, at personen på cyklen eller i bilen er nogens søn eller datter, som du kan gøre bange, eller endnu værre risikere at slå ihjel eller invalidere.

Men det har altid været en del af cykelrytterlivet, at man har måttet deale med sure trafikanter. Folk, der kører cyklister ned med vilje – det har jeg oplevet mange gange! 

Sure, stressede bilister, der gasser op og kører ind i cyklister. Det har givet nogle flyveture gennem luften. Sådan nogle mennesker tror jeg aldrig ændrer adfærd. Og heldigvis er det kun én ud af tusinde, der bare ikke kan nås.


Tilråb og aggressive trafikanter går mig ikke længere på – det er mere tanken om min 15-årige søn, der træner ude på landevejene, der gør mig nervøs. Når han og hans kammerater gerne vil ud på landevejene, tænker jeg nogle gange: “Hold da kæft” – hvad jeg ikke har set og oplevet af ulykker på landevejene. Han skal ikke opleve det samme! 

Han skal ud i den friske luft uden, at jeg skal være bekymret for hans sikkerhed. Derfor bakker jeg op om Continental Danmarks adfærdskampagnen Share the Road, hvis formål er at skabe mere tolerance mellem cyklister og bilister.

Share the Road handler om at dele vejen og have forståelse for ens medtrafikanter. Et vigtigt budskab som jeg gerne vil støtte op om. Hvis vi alle viser respekt for hinanden og tager hensyn, bliver det mere sikkert at færdes i trafikken – ligesom vi kommer frem uden at være i dårligt humør.

Kilde: Bil Magasinet november 2010

Hvem er han?

Brian Holm (56) var professionel cykelrytter 1986-1998 og er i dag sportsdirektør for belgiske Quick-Step Floors, kommentator på Eurosport og kommunalbestyrelsesmedlem i Frederiksberg Kommune for De Konservative. 

Brian cykler hver dag i København og er talsmand for kampagnen Share the Road, der er lavet af Continental Dæk Danmark.

Lige nu læser andre

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...