Caterham R500
Caterham R500 © bilmagasinet.dk

Åben dør for specialbiler i Danmark

Biler der hidtil har været forbudt i Danmark, kan nu registreres fra ny

22. maj 2009 af Mikkel Thomsager

Bil Magasinet har gennem mange år fortalt entusiastisk om sportsvogne og superbiler som Marcos, Caterham, TVR, Donkervoort, Spyker og Pagani. Kendsgerningen har hidtil været, at ingen af dem reelt kunne registreres fra ny Danmark.
 
Det kan de nu.
 
Hidtil har Færdselsstyrelsen krævet, at alle nye biler, der registreres i Danmark, skal opfylde alle EU-krav til masseproducerede biler. Som en del af et større arbejde med at harmonisere reglerne for godkendelse af biler i medlemslandene har EU nu indført fælles, mere lempelige regler for specialbiler, der produceres i små styktal.
 
Reglerne gælder for bilmodeller, der produceres i mindre end 1.000 styk om året. De skal stadig opfylde de fleste af EU-kravene, men de slipper dog for de tre vanskeligste og dyre destruktive tests, nemlig offset frontalkollisionstest, sidekollisionstest og test af forpartiets fodgængervenlighed.

For to andre af de også normalt destruktive tests, nemlig den gamle kollisionstest (kontrol af rattets bevægelse) og sæders fastgørelse i bunden, er det nu tilstrækkeligt, hvis et akkrediteret prøvningslaboratorium bedømmer, at bilen vil kunne klare kravene.

Men de danske myndigheder har faktisk valgt at gå et stykke videre, idet de nu principielt godkender biler fra producenter, der har ret til at selv at lave stelnumre, det såkaldte 17-cifrede VIN-nummer.
 
 Bilerne skal principielt stadig opfylde de lempede EU-krav, men bilerne behøver ikke at have opnået selve EU-godkendelsen. Det er tilstrækkeligt, at bilfabrikken selv har udført de forskellige test (bortset fra ovennævnte vedrørende rat og sæders fastgørelse).

Det betyder reelt, at specialbiler fra utallige små producenter af sportsvogne og superbiler som ovennævnte nu kan registreres i Danmark.

De ændrede regler gælder kun den tekniske godkendelse. Der er ikke ændret på afgiftsreglerne.

Tilmeld dig Bil Magasinets nyhedsbrev

Måske er du interesseret i...