Alfa Romeos smukke unikum, Montreal

I Richters Garage ser vi nærmere på den klassiske Alfa Romeo Montreal, der har et unik design og en fantastisk V8-racermotor

27. september 2015 af Anders Richter

Alfa Romeo har altid været indbegrebet af fine køreegenskaber, smukke designs og
 et fantastisk lydspor fra motoren, men der
 er specielt én model, som alligevel formår at skille sig ud fra resten. Montreal hedder bilen, som blev præsenteret i den canadiske by af samme navn på verdensudstillingen i 1967.

Egentlig var bilen bare tiltænkt som et enkeltstående koncept, som kunne tiltrække lidt opmærksomhed på udstillingen, men det blev til meget mere end det. Marcello Gandini, som også har tegnet Lamborghini Miura, Countach og Diablo, stod for designet, og det må have ramt plet, for publikum faldt bagover, da de så den vilde Montreal. Herefter blev det besluttet at sætte bilen i egentlig produktion, dog med en hel del ændringer i forhold til konceptbilen.

Det grundlæggende chassis og undervogn blev taget fra det eksisterende modelprogram, men motoren var noget helt unikt. Det nemmeste ville have været at smide Alfa’s 4-cylindrede rækkemotor i bilen, men her sprang italienerne i stedet over gærdet, hvor det er allerhøjest. Ingeniørerne valgte nemlig at bruge en variant af den V8-motor, som de havde produceret til mærkets Tipo 33-racerbil. Det betyder altså, at Montreal er udstyret med en V8-aluminiumsmotor med tørsumpsmøring og benzinindsprøjtning, hvilket var ret unikt i en gadebil dengang.

Der blev produceret 3.925 eksemplarer af Alfa Romeo Montreal fra 1970 til 1977, så det var ikke ligefrem nogen storsællert. Grunden til det lå i en pris, som var højere end både Jaguar E-Type og Porsche 911. Siden har Alfa Romeo Montreal i årtier levet en utroligt stille tilværelse, og priserne har i rigtig mange år været helt i bund. For bare få år siden kunne du få en fin Montreal til omkring 150.000 kr., men tiderne er skiftet, og endelig har samlerne fået øjnene op for Gandini-designet og den unikke V8-motor. Det har medvirket til, at priserne nu er på vej op.

Allerede nu kan det ses, for prisen for et hæderligt eksemplar af den italienske skønhed ligger i dag på 400.000 kr., og det er meget muligt, at det bliver vildere endnu. Og det er fuldt fortjent, for Alfa Romeo Montreal er i sandhed en unik klassiker.

Måske er du interesseret i...

Vil du have de seneste bilnyheder?

Du får det eksklusive særtillæg, 9 Spændende Bilsamlinger, til download, efter du har tilmeldt dig nyhedsbrevet. Bemærk dog, at der godt kan gå op til to timer.