© Bil Magasinet

Skiferie: Kør ikke hjemmefra uden rejseforsikring

Fylder du bare bilen op og kører derudaf, når I skal på skiferie? Så kan du få en grim overraskelse, hvis der sker noget uforudset eller I bliver stoppet af politiet i udlandet

9. marts 2016 af Steen Bachmann

Hvis der er kasko på bilen og ungerne har en ulykkesforsikring, er det vel bare at stikke kursen syd- eller nordpå på skiferie? Nja, så enkelt er det ikke. Der er få, men vigtige papirer, der skal være i orden, inden I kører hjemmefra.

For det første skal du medbringe bilens originale registreringsattest – det er ikke nok at have en krøllet fotokopi i handskerummet. På nyere biler er attesten i to dele, og du skal medbringe del ét.

”Den er lige så vigtig som dit pas og kreditkort. Derfor skal du lægge den i passet og have den på dig under hele turen. Også på skiløjpen,” siger konsulent Ole Vidstrup fra Forsikringsoplysningen.

Indboforsikring dækker ikke en ny bil

Hvis man lægger attesten i handskerummet og bilen bliver stjålet, kan tyven uden problemer dokumentere, at han eller hun ejer bilen, og så er nok sidste gang, du ser den. Derfor er det også en skidt idé at lade attesten blive tilbage på hotellet.

Er der indbrud på hotelværelset, dækker den almindelige indboforsikring stjålne emner som i din egen bolig – men bestemt ikke udgiften til en ny bil!

Men hvad så med det blå sygesikringskort?

”Det er en god idé at tage det med, men det er ikke det samme som en rejseforsikring. Det blå kort giver adgang til hjælp fra det offentlige sygehusvæsen, men hvis du kommer galt afsted på en skiløjpe, kan der være meget langt til det nærmeste offentlige sygehus. Derfor er det vigtigt, at I er dækket af en forsikring, der specifikt nævner skiløb og hjemtransport,” forklarer Ole Vidstrup.

Privat lægehjælp koster kassen

På mange af de større skiområder er der ambulante klinikker ved løjperne, men de er privatejede og koster kassen, hvis du selv skal betale. En hjemtransport fra Østrig med et brækket ben kan koste 20.000-50.000 kroner, og et ambulancefly kan være ti gange dyrere.

”Det ville være skønt, hvis der kun fandtes én slags rejseforsikring, men de er desværre forskellige fra selskab til selskab. Nogle dækker skiløb på ferien og andre ikke, så man er ikke engang sikker på at være dækket, selv om man har en rejseforsikring,” lyder det fra Ole Vidstrup.

Rådet fra Forsikringsoplysningen er, at man ikke skal køre hjemmefra på skiferie, før man er sikker på at have en forsikring, der dækker skader og hjemtransport, hvis noget går galt.

4 hurtige, men vigtige tip

 

1. 
Ingen skiferie uden rejseforsikring
Så kort lyder rådet fra Forsikringsoplysningen. Undersøg, om I allerede er dækket af jeres familieforsikring eller rejseforsikring i forbindelse med brug af kreditkort, og ring til jeres forsikringsselskab, hvis I er i tvivl. En rejseforsikring er LANGT det vigtigste at huske på skiferien.
 

2. Kald SOS
Bryder bilen sammen eller kommer I ud for en trafikulykke i udlandet, skal alle ombord iføres gule refleksveste og placeres på den sikre side af autoværnet. Kontakt herefter SOS International på +45 7010 5052 og oplys registreringsnummer, hvor I er, og hvad der er sket. Alle, der har tegnet en kaskoforsikring hos et dansk forsikringsselskab, har ret til vejhjælp i udlandet via SOS.

3. Pas på attesten
Medbring bilens originale registreringsattest – ellers risikerer du at blive nægtet indrejse i lande som Tyskland og Sverige. Opbevar attesten sammen med dit pas, og læg den ikke fra dig på ferien.

4. Tjek dine dæk

Vinterdæk er påbudt i de fleste vintersportslande, og i de fleste lande kræves der et dækmønster på minimum 3 mm. I Frankrig dog 3,5 mm og i Østrig 4 mm. Undersøg vejrliget og behov for eventuelle snekæder inden, I kører hjemmefra.

Måske er du interesseret i...