Jahhh, endelig en Fiat, du kan glæde dig til

Fiat 500X genskaber lidt af det, som en gang gjorde Fiat til et stort mærke i Danmark

7. maj 2015 af Mikkel Thomsager

Jeg har har haft adskillige Fiat'er. Det startede med 127, siden fulgte Uno, Marea og Multipla. På et tidspunkt måtte jeg takke af. Filmen knækkede med Stilo-modellen, som var Fiats forsøg på at lave en rigtig VW Golf.

Bortset fra kvaliteten, som vitterlig ikke var så god, så var der så meget VW Golf over bilen, at den havde mistet sit skæve, uskyldige Fiat-udtryk. Jeg stod af.

I gamle dage - før Fiat Stilo, der kom i 2001 - var en Fiat en bil med et frisk design, friske køreegenskaber og en frisk motor.

Ikke øjenstikkende design-løsninger, men elegante linjen tilsat finurlige løsninger, som i sig selv var ligegyldige, men som gav udtrykket et strejf af avantgarde.

Ikke vilde køreegenskaber med baghjulstræk og multilinkophæng, men kendte og holdbare løsninger, fintunet lidt voldsommere en konkurrenterne.

Ikke vanvittige motorer, men små omdrejningsvillige benzinere, der reagerede prompte, og som gerne strakte ud til omdrejningsbegrænseren satte ind.

Alt det røg ud af forruden med Stilo, som i bedste Fiat-stil, var et forsøg på at starte forfra - igen.

Siden da er vi blevet spist af med en Fiat Punto Grande Evo, der har være i produktion længere end Ford T, og Fiat 500, som er populær hos pigerne - når de selv sidder bag rattet.

Det er som om Fiat er holdt op med at udvikle nye biler.

Det er de ikke. Glæd dig til den nye Fiat 500X, som trods navnet stiller med - næsten - alt det, jeg savner ved en Fiat: Lidt voldsommere køgegenskaber, villig motor og et charmerende design, som ikke signalerer pudderdåse fra alle vinkler. I to ord: Italiensk køreglæde.

Se hele 500X-programmet i Bil Magasinets Nybilindeks

Måske er du interesseret i...