Volvo V40 Cross Country T5 AWD Summum

1. april 2013 af Søren Juul

Sommetider er guderne med os, og det hele går op i en højere enhed: En sportsvogn, der får lov at arbejde på en racerbane, eller en klassiker, der nyder livet på en malerisk landevej. Det er sådanne dage, du husker tilbage på. Og dette er en af dem. Sneen ligger som et tykt tæppe over landet, da Volvo V40 med tilnavnet Cross Country kigger forbi testgaragen. Det viser sig hurtigt, at den er landet på det helt rigtige tidspunkt, for der kommer sne ud af samtlige skærmkasser, når speederen motioneres. Den hævede undervogn og de slidstærke offroad-skørter er ikke bare pynt. Der er nemlig træk på alle fire hjul i topversionen T5.

Den højbenede undervogn spolerer ikke oplevelsen af at styre en adræt, lille luksuspakke, som når du kører den almindelige V40. Cross Country gør det bare sværere at sidde fast i en snedrive. Når behovet er til stede, sender den kræfterne bagud i en sådan grad, at den næsten føles baghjulstrukket, når du åbner gasspjældet fuldt ud. Motoren er fordrukken, men det er svært at blive sur på den, når den synger med de fem cylindre. Den leverer kræfterne lineært og lækkert, og på papiret er den også ret hurtig. Det tager 6,4 sekunder at nå 100 km/t, skønt det mere føles som otte sekunder, når den lægger sig i selen. Topfarten barberes fra 250 km/t i V40 T5 til 210 km/t i Cross Country med firehjulstræk, hvilket jeg forestiller mig som værende lidt af et antiklimaks, når du endelig får den på tomandshånd under en ferie på et stykke Autobahn, og fruen er faldet i søvn. 

Det koster 30.000 kr. ekstra at få din V40 T5 leveret i Cross Country-indpakning og med firehjulstræk. Den kan ikke trække mere på krogen (1.500 kg), den kører 700 m kortere på en liter benzin, og den ser måske lidt for liret ud med sine trinbrædder. Men på en hård vinterdag som denne vil du ikke fortryde et sekund, at du pungede ekstra ud for Cross Country-versionen. Mens resten af testgaragen stod stille, fik jeg nogle dage, jeg vil huske. I hvert fald ind til næste vinter.

Volvo V40 Cross Country T5 AWD Summum

Pris 583.004 kr.

Motor R5, 2.497 cm3, 20V, turbo
Ydelse 254 hk ved 5.400 o/min / 360 Nm ved 1.800 o/min

Topfart 210 km/t 0-100 km/t 6,4 sek. | EU-miks 12,0 km/l

Måske er du interesseret i...