© iStock

Trafikdrab stiger til højeste niveau i fem år

Efter en række år med færre dræbte i trafikken, er det desværre gået den forkerte vej i 2016, hvor 215 personer mistede livet. Særligt motorcyklisterne er udsatte.

30. januar 2017 af Mathias Brandt

Foreløbige tal fra Vejdirektoratet peger på, at 215 mennesker mistede livet i trafikken i 2016. Det er det højeste tal siden 2011.

– Vi ser ofte, at ulykkestallene svinger fra år til år, men det er naturligvis en trist udvikling, at vi igen er over de 200 dræbte på ét år, siger Marianne Foldberg Steffensen, leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet.

2016 startede fint med usædvanligt få dræbte i februar, og de efterfølgende måneder indikerede også, at året ville slutte med et lavt antal dræbte. Men hen over sommeren var der mange dødsulykker, og det toppede i september måned, hvor 29 personer mistede livet i trafikken.

Motorcyklister hårdt ramt

Der var en særlig stor stigning i antallet af dræbte motorcyklister i 2016. De foreløbige tal indikerer, at 26 personer blev dræbt på motorcykel mod 19 året før. Det svarer til en stigning på omkring 37 %, og man skal tilbage til 2011 for at finde et lignende højt antal dræbte på motorcykel. Til gengæld faldt antallet af dræbte på lille knallert fra 14 i 2015 til 6 i 2016 ifølge de foreløbige tal. Det svarer til et fald på cirka 57 %.

Antallet af cyklister, der blev dræbt i trafikken i 2016, er på niveau med tidligere år, men der skete flere højresvingsulykker med lastbiler. Syv cyklister mistede livet i en højresvingsulykke i 2016, mod kun én i både 2014 og 2015.

– Generelt har udviklingen frem til 2016 været positiv og antallet af dræbte og tilskadekomne er reduceret markant. Men tallene for 2016 viser, at det er nødvendigt, at vi sætter ind på flere og måske nye områder for at reducere antallet af ulykker, siger Stefan Søsted, der er direktør i Færdselsstyrelsen, og fortsætter:

– Derfor sætter vi os sammen i løbet af foråret og ser på, hvordan vi på tværs af myndighederne kan gøre yderligere for at dæmme op for denne triste udvikling. Dette fælles arbejde, samt Vejdirektoratets og Havarikommissionens løbende analyser, er et godt grundlag for det fortsatte samarbejde mellem myndigheder, branche og interesseorganisationer om at reducere antallet af trafikulykker i Danmark.

Mål om markant reducering

Færdselssikkerhedskommissionen har en målsætning om at reducere antallet af dræbte i trafikken til 120 i 2020.

– Hvis vi skal vende den negative udvikling og nå at opfylde målene, skal der mere fokus på Færdselssikkerhedskommissionens anbefalinger. Det gælder både i forhold til vejteknik, sikkerhed i bilerne, lovgivning, politikontrol, kampagner og undervisning. Vi skal fortsat samarbejde om at få bedre trafiksikkerhed, og vi skal sørge for, at trafikanterne tager større ansvar for både sig selv og andre i trafikken, siger Mogens Kjærgaard Møller, direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Kilde: Vejdirektoratet, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Rådet for Sikker Trafik og Færdselsstyrelsen

Måske er du interesseret i...