© bilmagasinet.dk

Le Mans-vinder til København

David Brabham kører i grandprixet i København

15. juli 2009 af Steen Bachmann

Australske David Brabham skrev et nyt kapitel i motorsportshistorien, da han var med på vinderholdet i årets 24-timers Le Mans, 43 år efter at han blev født. Dengang kom han til verden i en motorsportsfamilie, hvor hans far, Jack Brabham, allerede havde vundet Formel 1-verdensmesterskabet to gange. Jack nåede at vinde Formel 1 VM endnu en gang, blot et år efter Davids fødsel - men 24-timers Le Mans var aldrig en triumf, som Davids far kunne skrive ind i sit CV.

David den yngste af Jack Brabhams sønner. Selvom familien var en integreret del af motorsporten, havde David ingen interesse i motorsport, før han som 17-årig helt på eget initiativ begyndte at køre lidt go-kart i hjemlandet Australien.

Siden tog tingene imidlertid fart. Allerede som 18-årig var David Brabham professionel racerkører og i 1987 vandt han det australske Formel 2 mesterskab. I 1989 var han taget til Europa og vandt det højt estimerede britiske Formel 3 mesterskab, få år inden danske Jan Magnussen gjorde ham kunststykket efter.

Kørte Brabham Formel 1

Tilbage i 1960’erne havde Jack Brabham bygget sin egen Formel 1-racer. Brabham teamet blev senere solgt fra og familien havde ikke noget med det at gøre. Men Brabham navnet eksisterede stadig og derfor var det naturligt, at David Brabham debuterede for Brabham i Formel 1. Det skete i 1990 men succes’en var lig nul, da man kun havde adgang til for svage Judd-motorer.

Året efter sprang australieren over i en Jaguar racer af den type, som John Nielsen havde vundet Le Mans med året forinden og det var starten på en ret alsidig udvikling, hvor David Brabham i årene efter kom ud at køre i stort set alle former for racerbiler på topniveau.

Vandt Le Mans i år

Han forsøgte sig igen i Formel 1 i 1994 for Simtek, men siden var det standardvognsracing og racersportsvogne, der var grundstenen i karrieren.

© bilmagasinet.dk

I 1993 deltog David Brabham for første gang i 24-timers Le Mans. I 2009 vandt i Peugeot 908 HDi sammen med Alexander Wurz og Marc Gené.


I Copenhagen Historic Grand Prix bliver han et af de absolutte topnavne. Han skal deltage i Royal ProAm klassen og her møder han bl.a. en af sine gamle rivaler og team-kammerater, danske Jan Magnussen.

 

Måske er du interesseret i...