© bilmagasinet.dk

Mazda crossover til cool pris

CX-5 med frisk motor sætter konkurrenter under pres med startpris på 317.000 kr.

15. marts 2012 af Mikkel Thomsager

Mazda kaster sig ind i den lille crossover klasse med en helt ny bilmodel, som præsenterer en hel serie af ny teknik, der følger i andre Mazda-modeller senere. CX-5 hedder modellen, der endegyldigt bryder med Fords tidligere ejerskab af Mazda.

Skyactiv, kalder Mazda serien af nye teknik, der har til formål at udrydde de sidste Ford-elementer, fra den gang Ford ejede en del af Mazda, og Mazda derfor benyttede masser af Ford-teknik.

Blandt de mange nye teknikker under Skyactiv-hatten er nye motorer, nye gearkasser - både manuel og automatik, nye hjulopophæng, ny undervogn og nye karrosseri-strukturer, alt sammen udviklet af Mazda selv helt fra bunden af.

CX-5 er 100 pct. Mazda
Alle dele samles for første gang hos Mazda i den nye CX-5, som også er Mazdas første crossover i den lille klasse, hvor konkurrenterne hedder VW Tiguan, Toyota RAV4, Hyundai ix35, Kia Sportage, Nissan Qashqai med flere.

Det første indtryk af den nye Mazda afslører en velkørende, vanligt sporty Mazda, med fast undervogn, ok styreegenskaber (ny elektrisk servostyring), og en rigtig spændende benzin-motor, der blandt andet slår verdensrekord i kompression med 14:1.

Det skulle være godt for brændstoføkonomi, miljø, effekt, moment, hæmorider og meget mere, og en del af det er givet vis sandt (ikke det med hæmoriderne). Den første oplevelse af motoren viste en særdeles homogén motor, men næsten fuldstændig jævn effektudvikling, fantastisk sejrtræksevne med godt træk i 6. gear fra 1.000 o/min. (60 km/t).

© bilmagasinet.dk

Førerpladsen er ligeledes helt ny. Rummelig, med god føreposition. Ny stor skærm, og pænt udstyr selv fra basis-modellen, kaldet Core. CX-5 er den længste i sin klasse, hvilket kommer både bagsædet og bagagerummet til gode. Der er rigelig knæplads ved bagsædet og plads til 503 liter i bagagerummet.

© bilmagasinet.dk

Det lyder måske dyrt, men Mazda presser markedet med særdeles konkurrencedygtig priser. Basismodellen med 165 hestes benzinmotor og "Core"-udstyr, som blandt andet omfatter nøglefri start, starter ved 317.000 kr. Du kan med fordel tage versionen med "Vision"-udstyr, som blandt andet omfatter Bluetooth-opkobling til 355.000 kr. Firehjulstræk fås til de fleste modeller for 32.000 kr. ekstra.

CX-5 lanceres i benzinversionerne hos danske Mazda-forhandlere i wekenden den 24.-25. marts. Dieselversionen følger til juli.

© bilmagasinet.dk

© bilmagasinet.dk

Måske er du interesseret i...