Juletrafikken bliver ekstra slem i år – se hvornår det er bedst at køre

Som julen falder i år, bliver det en ekstra tung juletrafik, som rammer bilisterne landet over, når de skal hjem til jul.

20. december 2016 af Bil Magasinet

​Som julen falder i år, vil den med stor sandsynlighed byde på nogle hektiske rejsedage på vejene. Trafikanter vil i perioder opleve kø og forsinkelser flere steder i landet, men der er forskel på, hvor og hvornår det er værst.

Overordnet set vil juletrafikken hovedsageligt bevæge sig på tværs af landet mellem Sjælland og Jylland, men også på E45 mellem Aarhus og Kolding skal man forvente tæt trafik på de store rejsedage.

Udrejsetrafikken

I år falder juleaften på en lørdag, og derfor vil de travleste dage i trafikken være torsdag d. 22. december og især fredag d. 23. december i tidsrummet fra kl. 14 – 20. Her vil myldretidstrafikken blande sig med udrejsetrafikken, og det vil kunne mærkes på de større veje ud af København, henover Fyn og i Jylland mellem Kolding og Aarhus. Udrejsetrafikken er tungest fra øst mod vest.


Vejdirektoratet anbefaler:

- Kør uden for de mest trafikerede tidsrum
- Hold ekstra godt øje med vejrudsigten i julen
- Søg aktuel trafikinformation før og under rejsen på ​trafikinfo.dk eller app’en Trafikinfo
- Sæt ekstra tid af til din rejse
- Kør efter forholdene og hold god afstand til de forankørende
- Hav tæpper, evt. en skovl og noget at drikke med i bilen

Hjemrejsetrafikken

Hjemrejsetrafikken vil være fordelt over 2 dage fra søndag d. 25. december til mandag d. 26. december.

Erfaringer viser, at juleferiens hjemrejsetrafik fordeler sig mere jævnt end udrejsetrafikken, og Vejdirektoratet forventer nogle dage med meget trafik, men uden den hektiske spidsbelastning, man ser i dagene op til juleaften.

Hjemrejsetrafikken vil være mest tæt fra vest mod øst, i særdeleshed hen over Fyn mod Storebælt og over Sjælland mod København.

Grænsekontrol kan give kødannelser

På hjemrejsedagene søndag d. 25. december og mandag d. 26. december er der pga. grænsekontrollen risiko for kødannelser ved den dansk-tyske grænse for de trafikanter, som skal hjem mod Danmark.

På de tidligere store ferierejsedage i år har vi på de travleste tidspunkter registreret op mod 4-5 kilometers kødannelser ved grænsen, hvilket har givet omkring 20-30 minutters ekstra rejsetid for de berørte trafikanter.

Vejdirektoratet forventer dog ikke helt så store forsinkelser henover julen, da juletrafikken hovedsageligt vil bevæge sig på tværs af landet, men de anbefaler fortsat, at man så vidt muligt planlægger sin hjemrejse over grænsen uden for de mest trafikerede perioder.

Bliver det en hvid jul i år?

Forventninger til trafikken i julen er baseret på erfaringer og tal fra tidligere år, men den helt store ubekendte faktor i juledagene er altid vejret.

Ganske vist er der mange, der håber på en hvid jul, men hvis vi får en periode med frost og snefald, vil det for de mange rejsende i julen medføre større risiko for længere rejsetider på grund af vanskelige forhold på vejene, og samtidig øges risikoen for uheld, hvilket forsinker trafikken yderligere.

Også kraftig blæst kan volde besvær i juledagene på grund af risikoen for lukkede veje og restriktioner på de større broer. ​

Måske er du interesseret i...