Is i bilen eller ej? Svaret kan afsløre, om du har en udbredt lidelse

En ny analyse fra Ford sætter fokus på særligt sensitive bilister. Kan du genkende nogle af symptomerne?

14. maj 2017 af Anders W. Vorup


Du kender det sikkert godt. Du bliver en smule irriteret, når kæresten, børnene eller naboen, skubber til døren med fodtøjet på vej ud af bilen. Det er din bil. Det er dig, der passer den, støvsuger den og vasker den. Hvordan kan de behandle den sådan? Det er fordi, de ikke er bilsensitive, men det er du.

Du er dog ikke alene. Tusindevis af os danskere er bilsensitive. Vi er nervøse og påpasselige omkring vores bil i en sådan grad, at det nogle gange påvirker andre negativt. Det kan eksempelvis være, at børnene ikke får lov at spise is, eller at vi ikke vil låne bilen ud – selv ikke til gode venner eller nære familiemedlemmer.

Det er Ford Danmark, der står bag en ny undersøgelse, der vil sætte fokus på problemet.

- Vi forstår godt de danske bilejeres beskyttertrang, for en bil er jo en dyr investering. Men det begynder at blive problematisk, når forældre, der henter børn fra fodboldtræning, efterlader børnenes sko i vejkanten, fordi de mudrede sko ikke må komme inden for i bilen... Eller når bilejere frygter fugleklatter så meget, at de ikke kører bilen ind i områder, hvor fugle trækker, udtaler Lene Dahlquist, pressechef hos Ford Danmark.

Typiske symptomer på bilsensitivitet

De typiske symptomer på bilsensitivitet er ting som et forbud mod mad, drikke og beskidte sko. 

Derudover er bilsensitive yderst nervøse for ridser og buler og lader derfor næsten aldrig andre køre deres bil.

Bilsensitive parkerer også meget nøjsomligt i båsen, langt væk fra andre biler på parkeringspladsen, og de låner sjældent bilen ud til personer i nærmeste omgangskreds. 

- Det er ikke så overraskende, at kun 3 procent vil lægge bil til delebilsordninger, hvor man deler sin bil med fremmede. Men det er virkelig overraskende, at knap 40 procent får nervøse trækninger, når kæresten eller ægtefællen gerne vil låne bilen, siger Helle Mathiasen, Marketingchef for Eftermarkedet hos Ford Danmark.

Vi er mest bilsensitive i Jylland

Sammenligner vi os bilsensitive på tværs af alder, køn og bopæl, er der en klar overvægt af mænd. Det kan i høj grad skyldes den naturlige interesse for bilen, der i de fleste tilfælde vil være højere hos mænd. Og kigger vi på, hvor der bor flest bilsensitive, så er der flest i Vestdanmark. Aldersmæssigt findes der flest bilsensitive i alderen 35-54, mens personer over 55 år oftere er mere afslappede omkring deres bil.

- De bilsensitive findes overalt i landet, og sensitiviteten rammer også uanset om bilen i husstanden er ny eller gammel. Faktisk er 64 procent af bilerne i undersøgelsen tre år eller ældre, siger Helle Mathiasen.

Sådan svarede bilisterne i undersøgelsen

58 pct: Jeg kontrollerer altid ved parkering, at bilen holder korrekt mellem stregerne.

43 pct: Det er ikke i orden, at andre spiser eller drikker i min bil.

38 pct: Jeg kører ikke på renovationen med affald inde i bilen.

36 pct: Jeg låner helst ikke min bil ud til andre.

33 pct: Jeg er bekymret for ridser og buler, når jeg efterlader min bil på en parkeringsplads.

31 pct: Jeg er nervøs, når andre skal køre min bil.

30 pct: Andre passer ikke lige så godt på min bil, som jeg selv gør.

30 pct: Jeg er ofte nervøs for, at bilen bliver beskidt, bulet eller ridset. 

25 pct: Det irriterer mig, når nogen går ind i min bil med beskidte sko.

Måske er du interesseret i...