Her er de største forskelle på bilister i Norden

De norske bilister har ikke meget til overs for cyklister, mens de danske bilister tilsyneladende har svært ved at huske basale regler. En ny undersøgelse afslører store forskelle på bilisterne i Norden.

23. november 2016 af Esben Skrumsager

Vi er dårlige til fodbold, men vi har smukke kvinder, og mens sommernætterne er lange og lyse, er vintermånederne som regel depressionsfremkaldende mørke. Jo, vi har masser af ting til fælles i Norden. Men der er bestemt også forskelle.

Parkeringsselskabet EasyPark har undersøgt, hvordan de finske, svenske, norske og danske bilister er forskellige.

Mere end 1.000 respondenter pr. land har besvaret spørgsmål om adfærden i trafikken, og et af spørgsmålene handler om trængsel. Selvom alle hader at holde i kø, så viser undersøgelsen, at svenskerne er dem, der har den mest afslappede holdning til at blive hængende i bilen. Blot én af fire svenskere føler sig irriteret i en trafikprop. Finnerne er langt mere stressede – 43 procent siger, at trafikprop går dem alvorligt på nerverne.

Danskere og nordmænd oplever lignende frustration i myldretiden, hvor 39 procent af danskerne og 38 procent af nordmændene siger, at det er noget, der får dem til at koge over.

- Trængsel forårsager ingen glæde. I alle fire lande er bilisterne enige om, at kør-kørsel tager alt for meget tid i deres liv. Men det er interessant, at svenskerne har sådan en afslappet holdning i modsætning til finnerne, siger Anders Bäck, administrerende direktør for Easy Park i Sverige.

Vil du køre på cykel? Så tag til Finland

Hver tredje norske og hver fjerde svenske bilist udtrykker decideret vrede mod cyklister i trafikken. I Finland har bilisterne imidlertid et anderledes harmonisk forhold til cyklister. Kun 15 procent af finnerne er generet af cyklister i trafikken. Fodgængere skaber ingen større irritation i nogen af ​​de undersøgte lande. I Finland, Sverige og Norge, er kun hver tiende bilist irriteret af fodgængere. I Danmark er tallet endnu lavere; 6 procent.

Mangel på P-pladser

Sammenlignet med andre lande har Sverige og Finland den bedste situation i forhold til parkering. Kun hver tredje bilist ville ønske, der var mere parkering. I Norge og Danmark er situationen klart værre. Her oplever alle bilister mangel på parkeringspladser.

- Alle oplever mere eller mindre manglen på parkeringspladser. Derfor er det vigtigt, at kommuner og parkeringsplads-operatører arbejder sammen om at drive trafik til, hvor der er gratis parkeringspladser. Det tjener både bilister, parkeringsoperatørerne og miljøet, siger Anders Bäck. 

Hvordan er det nu lige med de der parkerings-regler?

Bilister blev også spurgt om, hvor godt de tror, ​​de kender parkeringsregler. Her er der klart plads til forbedring i alle lande. 

I Finland er det næsten hver fjerde, der siger, at de ikke kender reglerne korrekt. Danskerne er dog værst, da hele 44 procent siger, at de ikke har helt styr på reglerne. Det overrasker os sådan set ikke, når man ser vores galleri med vanvittige parkeringer.

I Sverige er situationen ikke meget bedre. Her er det 37 procent, mens det i Norge er en ud af tre, der mangler viden om reglerne.

- Hvis det er mange år eller endda årtier siden, man tog sit kørekort, er det klart, at meget viden er blevet glemt. Jeg tror ikke, dette kun gælder for parkeringsregler. Der har været en masse ændringer i andre færdselsregler og blandt skilte, siger Anders Bäck.

Måske er du interesseret i...