Museum søgte svar: Nu er den mystiske bil afsløret

I sidste nummer af Bil Magasinet spurgte Bramming Egnsmuseum, hvad det var for en bil, de havde fundet et billede af i arkivet. Bil Magasinets læsere havde svaret.

19. juni 2017 af Mikkel Thomsager

"På Bramming Egnsmuseum undrer vi os over denne havarerede bil fra et glaspladenegativ. Vi har søgt svar, men ikke fundet ud af, hvilket mærke og hvilken model det er? Vil I hjælpe udkants-ignoranterne?" Sådan spurgte Hans Søgaard i Bil Magasinet #310.

Bil Magasinets redaktion kunne ikke svare, idet vi undskyldte os med, at årgangen tydeligvis var en del tidligere, end hvad vi normalt beskæftiger os med. Heldigvis er Bil Magasinet læsere klogere, og vi har fået flere svar.

"Den rustikke "hjemmebyggede" bil, I ikke kan identificere, er da en Steyr 50 eller en 55. (Så godt kender jeg dem heller ikke) bygget i Østrig fra 1936 til 1940. Af den producent der hedder Steyr-Daimler-Puch", skrev Thomas Ditlevsen.

Og mere uddybende skrev Svend Crstensen:

"Den "mystiske" bil i brevkassen side 20 er hverken dansk eller hjemmebygget. Det er en Steyr 50 eller Steyr 55 fra den østrigske virksomhed Steyr (som indgår i Steyr-Daimler-Puch-koncernen, ja den med Puch-knallerter og MC - og våbnene).

Modellen var i produktion i årene 1936 - 1940 (model 50: 1936-38, Model 55: 1938-40). Forskellen på 50 og 55 var motorstørrelsen og -effekten: 50 med 22 hk, 55 med 23,5 hk.

Bilen ligner ganske rigtigt en VW, og den har også en 4-cylindret boxermotor, men så hører lighederne op. Steyr har en vandkølet boxer på 978 ccm (model 50) hhv. 1158 ccm (model 55), monteret foran, 4-trins gearkasse og baghjulstræk.

Som det kan anes på fotoet, har Steyr'en et stort skydetag som standard. Den "rustikke byggekvalitet" skydes, at der tilsyneladende en gang er styrtet noget tungt ned over bilens bageste venstre side og bagskærm og har beskadiget den.

Bilen er konstrueret af chefkonstruktøren hos Steyr, Karl Jenschke, der var en særdeles kapabel mand, på niveau med Hans Ledwinka og Ferdinand Porsche."

Måske er du interesseret i...